CEO SVET POMAGAO U OBNOVI: Danas je 55. godišnjica razornog zemljotresa koji je do temelja porušio Skoplje (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/davorstojkoski

80 DRŽAVA PRITEKLO U POMOĆ

CEO SVET POMAGAO U OBNOVI: Danas je 55. godišnjica razornog zemljotresa koji je do temelja porušio Skoplje (VIDEO)

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Posle zemljotresa koji je na današnji dan pre 55 godina pogodio Skoplje, taj grad je poput feniksa izrastao u pravu metropolu, a u tome je pomagao čitav svet, kaže Saša Bogdanović, gradonačelnik skopske opštine Centar.

"Skoplje je s pravom ponelo simbol grada solidarnosti. U ruševimana je nestalo 80 odsto grada", rekao je za Politiku Bogdanović, koji je rođen 22 godine posle zemljotresa jačine 6,9 stepeni po Rihterovoj skali, u kojem je 26. jula 1963. u 5:17 sati poginulo više od 1.000 ljudi, oko 3.500 je povređeno, a dve trećine stanovnika ostalo bez domova.

Pomoć su, navodi on, tada pružili vojnici, lekari, medicinske sestre, inženjeri, neimari, akcijaši - iz svih krajeva tadašnje zajedničke države, ali i čitavog sveta pri čemu je - pod pokrovitljstvom Generalne skupštine UN - više od 80 zemalja sveta uzelo aktivno učešce u obnavljanju Skoplja.

Kao pripadnik srpske zajednice, Bogdanović kaže da planira da intenzivira saradnju sa beogradskom opštinom Stari grad i niškom opštinom Medijana, s kojima je njegova opština Centar zbratimljena.

"Cilj nam je da zajedno učestvujemo na konkursu evropskih zemalja i EU i ostalih međunarodnih gradova posvećenom razvoju opaština", rekao je Bogdanović.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube/davorstojkoski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track