DAN ODLUKE: Makedonski parlament će u ponedeljak raspisati  referendum o imenu države
Foto: Sloboden Pečat/ Borče Popovski

rešeno

DAN ODLUKE: Makedonski parlament će u ponedeljak raspisati referendum o imenu države

Severna Makedonija -

Parlament Makedonije će u ponedeljak raspisati referendum o imenu države, koji će, najverovatnije, biti održan 30. septembra.

Do ponedeljka, kada treba da počne da radi i novoizabrana državna izborna komisija, parlamentarne partije će intezivirati konsultacije oko definisanja referendumskog pitanja.

U naredna dva dana potrebno je i da se prercizira da li će referendum biti konsultativni ili obavezujući, od čega zavisi i visina potrebnog izlaznog cenzusa.

Vladajuća SDSM ostaje pri stavu da pitanje treba da glasi: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora sa Grčkom o imenu?", dok najveća opoziciona partija VMRO DPME ističe da pitanje mora da bude "jasno i koncizno i da ima jedno značenje".

Premijer Makedonije Zoran Zaev je danas izjavio da očekuje uspešan referendum na kojem će građani u velikoj većini doneti još jednu mudru, zrelu i progresivnu odluku koja će potvrditi put Makedonije u EU i NATO.

Uspešan referendum o Dogovoru sa Grčkom i promena imena države u Severna Makedonija (do kraja ove godine) uslov za makedonske integracije u EU i NATO.

Kurir.Rs/Sloboden pečat/Beta

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track