Najnovije vesti

DRUGI DAN ZASEDANJA SOBRANJA O USTAVNIM PROMENAMA: Nema priblizavanja stavova vlasti i opozicije!
Foto: Printscreen Sloboden Pečat

napeto

DRUGI DAN ZASEDANJA SOBRANJA O USTAVNIM PROMENAMA: Nema priblizavanja stavova vlasti i opozicije!

Severna Makedonija

SKOPLJE - Ni drugog dana debate u makedonskom parlamentu, o ustavnim promenama u skladu sa Prespanskim sporazumom o promeni imena te bivše jugoslovenske republike, nema nagoveštaja o približavanju stavova vlasti, koja je za i opozicije, koja se tome protivi.

Današnji tok sednice obeležilo je odbijanje predsednika parlamenta Taljata Džaferija da dopusti lideru najuticanije opozicione VMRO-DPMNE, Hristijanu Mickoskom, da se obrati poslanicima. Zahtev da se Mickoski obrati poslanicima uputila je stranka, ali ga je Džaferi odbacio sa obrazloženjem da je neosnovan, te da ne može da dozvoli da se sa skupštinske govornice obraća neko ko nije poslanik.

U pokušaju da objasni zahtev VMRO-DPMNE da se Mickoski obrati poslanicima nije presedan, te da je takvih slučajevima bilo i ranije, Džaferi je poslaniku Draganu Danevu isključio mikrofon. Poslanik Krsto Jovanovski iz VMRO-DPMNE je predložio liderima dve glavne makedonske stranke da sednu za sto i dogovore se o budućnosti države.

U raspravi je učestvovao i premijer Zoran Zaev uveravajući poslanike da se sporazumom sa Grčkom ime Makedonije ne menja, već se samo, kako je rekao, dopunjuje. Ipak, najveću pažnju makedonskih medija danas su privukla reagovanja na jučerašnji poziv Zaeva, koji je u svom uvodnom izlaganju u parlamentu pozvao opoziciju na nacionalno pomirenje i, kako je rekao, opraštanje prošlogodišnjeg "27. aprila", što je u javnosti protumačeno kao ponuda pomilovanja za optužene za izazivanje nasilja u Sobranju.

Mediji konstatuju da je ta izjava Zaeva izazvala "zemljotres" u pravosudnom sistemu zemlje, te da stručnjaci ukazuju da bi takav potez premijera imao dalekosežne posledice.

Kurir.rs/Tanjug

Foto Printscreen Sloboden Pečat

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...