STOLTENBERG PORUČIO ZAEVU: NATO je srećan što Makedonija ide napred
Foto: EPA / Stephanie Lecocq

uskoro izmena ustava

STOLTENBERG PORUČIO ZAEVU: NATO je srećan što Makedonija ide napred

Severna Makedonija -

Generalni sekretar NATO, Jens Stoltenberg, pozdravio je danas odluku makedonskih poslanika od 19. oktobra o otpočinjanju izmena Ustava radi sprovođenja sporazuma s Grčkom o rešavanju međusobnog spora, i istakao da su u NATO "srećni što Makedonija ide napred".

U telefonskom razgovoru s premijerom Zoranom Zaevom, Stoltenberg je kao "hrabru, veliku i državničku" ocenio odluku poslanika o izmeni Ustava, na osnovu čega će, između ostalog, novi naziv države biti "Severna Makedonija".

Izmena Ustava Makedonije je uslov Grčke da odobri prijem Makedonije u NATO.

Generalni sekretar NATO je "izrekao komplimente, podršku i čestititku za uspeh u daljem sporovođenju Dogovora iz Prespe".

foto: Sloboden Pečat

Stoltenberg je dodao da "čestita uspešno završene pristupne razgovore za članstvo (Makedonije) u Alijansi, održane 18. i 19. oktobra u Briselu" i poručio da NATO "ostaje fokusiran na završavanje procesa integracije Makedonije u taj savez".

Zaev je istakao da je odluka Sobranja "jak impuls Republici Makedoniji da snažno produži napred", i da će "ohrabrivanje, podrška i prijateljstvo koje pružaju NATO saveznici, pozitivno uticati da se poveća većina koja podržava primenu Dogovora iz Prespe".

foto: EPA

Premijer Makedonije je Stoltenberga obavestio da se očekuje da se taj proces završi u januaru iduće, 2019. godine, nakon čega će njegova zemlja, kako je istakao, moći da zauzme "zasluženo mesto u NATO".

Zaev je dodao da se uporedo sprovode reforme i da institucije Makedonije imaju kapacitet da ispune sve obaveze koje dolaze s punopravnim članstvom u Alijansi.

Predlog Vlade Makedonije za promenu Ustava, uz promenu naziva države u "Severna Makedonija" prihvaćen je prošlog petka 19. oktobra, neophodnom dvotrećinskom većinom od 80 glasova, zahvaljući glasovima osam poslanika opozicione koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track