Najnovije vesti

ZAEV: Izmene Ustava Makedonije će biti gotove u januaru!
Foto: EPA / Georgi Licovski

jasne poruke opoziciji

ZAEV: Izmene Ustava Makedonije će biti gotove u januaru!

Severna Makedonija

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da očekuje da izmene makedonskog ustava predviđene dogovorom sa Grčkom budu završene u januaru i odbacio zahteve albanskih opozicionih partija da se taj proces iskoristi za usvajanje dodatnih amandmana za unapređenje statusa Albanaca.

Povodom najave opozicionih albanskih partija Besa i Alijansa za Albance, koje podržavaju ustavne izmene u skladu sa dogovorom sa Grčkom, da će podneti ustavne amandmane za unapređenje statusa Albanca, Zaev je rekao da Vlada Makedonije "neće dozvoliti širenje pandorine kutije" i da "niko nema pravo da uslovljava integraciju Makedonije u EU i NATO".  

Sličan stav ima i prema zahtevu koalicionog partnera SDSM albanske partije DUI za uključivanje Ohridskog dogovora u preambulu Ustava, koji je sinoć izneo visoki funkcioner te albanske partije, vicepremijer Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani.

"Ohridski okvirni dogovor  je deo Ustava Makedonije. Taj je već ugrađen nakon postpisivanja (2001. godine)", reko je Zaev.

foto: EPA / Georgi Licovski

Makedonski premijer je rekao da ne očekuje da će najveća makedonska opoziciona partija VMRO DPMNE blokirati usvajanja ustavnih amandmana predviđenih dogovorom sa Grčkom, kojima će biti promenjeno ime države u Severna Makedonija i da će izmene biti realizovane do januara.

Zaev je rekao da "ne vidi celishodnost opoizicijske blokade" i dodao da će, nakon konsultacija sa svim političkim partijama, Vlada Makedonije usvojiti amandmane do 5. novembra, nakon čega počinje parlamentarna procedura.

foto: EPA / Nake Batev

"Rokovi su jasno precizirani u Poslovniku i u okviru tih rokova će se voditi sve diskusije, pa zato sebi dozvoljavamo da projketujemo rokove - sredina januara ili druga polovina januara", rekao je on.

Zaev je rekao da je o sadržini ustravnih amadmana informisao grčkog kolegu Aleksisa Ciprasa i da je očekivanje u Skoplju da će se, nakon što završi postupak za promenu Ustava Makedonije, proces ratifikacije Dogovora iz Prespe preći u parlment Grčke.

Kurir.rs / Slobodenpecat.mk

Foto: EPA / Georgi Licovski

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...