OTKRIVENO KAKO JE  GRUEVSKI ZBRISAO IZ MAKEDONIJE: Sa ličnom kartom prošao Albaniju, Crnu Goru i Srbiju! U bekstvu do Mađarske pomogli mu zamenik mađarskog ambasadora i konzul!
Foto: Printscreen, AP

trasa spasa

OTKRIVENO KAKO JE GRUEVSKI ZBRISAO IZ MAKEDONIJE: Sa ličnom kartom prošao Albaniju, Crnu Goru i Srbiju! U bekstvu do Mađarske pomogli mu zamenik mađarskog ambasadora i konzul!

Severna Makedonija -

Odbegli bivši makedonski premijer Nikola Gruevski je u Mađarsku, gde je zatražio azil, stigao preko Crne Gore, saopštila je Uprava policije. On je u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 časova, na graničnom prelazu Božaj, rekao je sagovornik „Vijesti” i dodao da je osuđeni Makedonac tada koristio ličnu kartu na svoje ime.

"Nije se pojavila nikakva zaštitna mera na sistemu za pretragu”, rekao je izvor. Prema istim informacijama, Gruevski se nalazio u vozilu „folksvagen džeta” registarskih oznaka CD 1023. Rečeno je i da je bio u društvu sa Kulsarom Antalom i Varsalvom Šabom, koji su nosioci diplomatskog pasoša Mađarske.

"Teritoriju Crne Gore napustio je istog dana, preko graničnog prelaza Dobrakovo, u 22.16 časova. U Srbiju je ušao automobilom registarskih oznaka 55A05 u kojem se nalazio Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba. Obojica su nosioci diplomatskog pasoša Mađarske", kazao je sagovornik "Vijesti".

Na zvaničnom sajtu mađarske ambasade u Podgorici, navodi se da je Zoltan zamenik ambasadora Mađarske u Crnoj Gori, a Šaba konzul. Pored ambasade u Podgorici, Mađarska u Crnoj Gori ima i konzulat u Herceg Novom. U saopštenju Uprave policije navodi se da je crnogorska policija u ovom slučaju ispoštovala zakonske procedure.

Albanska policija je sinoć saopštila da je Gruevski nameru da zatraži azil u Mađarskoj izrazio u mađarskoj ambasadi u Tirani, a 11. novembra malo posle sedam sati uveče prešao granični prelaz Hani Hotit prema Crnoj Gori u vozilu mađarske ambasade, preneo je portal "Balkan insajt".

Juče je iz kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana potvrđeno da je Gruevski zatražio azil u ambasadi u inostranstvu, ali su odbili da navedu o kojoj se ambasadi radi ili kako je kasnije stigao do Službe za imigracije i azil u Budimpešti, gde je saslušan i gde je zapravo podneo neophodnu dokumentaciju.

Šef Orbanovog kabineta Gergelij Đuljaš je odbio da odgovori da li je mađarska ambasada pomogla Gruevskom da stigne od Tirane do Budimpešte i da li je stigao kopnom ili avionom. Takođe je rekao da Mađarska nije učestvovala u bekstvu Gruevskog iz Makedonije.

"Prema mojim saznanjima, on je u našoj ambasadi dao izjavu o pretnjama za svoju bezbednost... što opravdava odluku da bude saslušan u Budimpešti, a ne u tranzitnim zonama”, kazao je Guljaš.

Posljednjih dana se dosta spekulisalo kako je bivši makedonski premijer napustio zemlju, budući da su mu prošle godine oduzeti lični i diplomatski pasoš. Makedonskim državljanima je za ulazak i u Crnu Goru i u Srbiju potrebna samo lična karta.

U trenutku kada je Gruevski ušao u Crnu Goru, za njim u Makedoniji nije bila raspisana poternica. Makedonske vlasti su u ponedeljak veče (12. novembar) izdale nacionalni nalog za hapšenje Gruevskog, nakon što se on u predviđenom roku nije javio na izdržavanje zatvorske kazne. Međunarodna Interpolova poternica za Gruevskim izdata je 13. novembra.

Mediji su poslednjih dana pisali da je Gruevski u Mađarsku stigao koristeći lažni pasoš, a pisalo se i da je posedovao bugarsku putnu ispravu, što je juče demantovala zvanična Sofija.

Bivši makedonski premijer pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog “mercedesa”, vrednog 600.000 eura. Na Fejsbuku je Gruevski u utorak napisao da je "u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život” i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Kurir.rs/Vijesti.me

Foto printscreen/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track