Najnovije vesti

ZAEV ODBACIO ZAHTEV ZA OPŠTU AMNESTIJU: Zatvorenici  započeli dvodnevni štrajk glađu!
Foto: Printscreen Sloboden Pečat

napeto

ZAEV ODBACIO ZAHTEV ZA OPŠTU AMNESTIJU: Zatvorenici započeli dvodnevni štrajk glađu!

Severna Makedonija

SKOPLJE - Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da se ne planira skoro donošenje novog zakona o opštoj amnestiji, već samo za nenasilne učesnike događaja u parmentu 27. aprila 2017.

On je potvrdio da je dobio pismo zatvorenika iz "Idrizova" kojim traže opštu amestiju, ali je istakao da je parlament pre nekoliko meseci doneo zakon o opštoj amnestiji i da nijedna savremena država to ne radi na svakih šest ili devet meseci.

"Razgovara se samo o amnestiji za događaje od 27. aprila u parlementu, koja se neće odnositi na one koji su učestvovali u nasilju, organizaciji ili su osmislili taj grozomorni doga]aj. Ne radi se o opštoj amnestiji", rekao je Zaev u Štipu, a prenose lokalnim mediji.

Praksa u svetu je da se, kako je rekao makedonski premijer, zakoni za opštu amnestiju donose na svake četiri do osam godina.Osuđenici najvećeg makednskog zatvora "Idrizovo" kod Skoplja danas su započeli dvodnevni štrajk glađu.

Oni traže da zakon o amesitiji za "27. april", koji je deo takozvanog procesa pomrenja, obohvati i njih, najavljujući da će štrajk upozorena produžiti dok Vlada ne odgovori pozitivno.

Kurir.rs/Beta

Foto printscreen Sloboden pečat

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...