Najnovije vesti

SADA I ZVANIČNO REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA: U službenom glasniku objavljena odluka o promenama Ustava!
Foto: Profimedia

ustavne promene

SADA I ZVANIČNO REPUBLIKA SEVERNA MAKEDONIJA: U službenom glasniku objavljena odluka o promenama Ustava!

Severna Makedonija

U šestom broju Sluzbenog lista Makedonije objavljena je odluka o promeni Ustava sa kojom stupa na snagu primena novog imena države - Republika Severna Makedonija.

Odluku je potpisao predsednik Sobranja Talat Džaferi, a premijer Zoran Zaev rekao je da za tu odluku nije potreban potpis predsednika Đorđa Ivanova, koji se, inače, protivio ustavnim promenama.

U Ustavu termin "Republika Makedonija" menjaju se rečima "Republika Severna Makedonija", dok se reč "Makedonija" menja rečima "Severna Makedonija".

Amandmanom 34 se potvrđuje da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susednih država.

U skladu sa ustavnim promenama državljanstvo je makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije.

U ličnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je sluzbeni jezik neki drugi a ne makedonski, pisaće se na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske grupe.

Dokumenta koja su u međunarodnoj upotrebi treba da se usaglase u roku od pet godina, dok će se dokumenta koja se koriste isključivo za unutrašnje potrebe prilagođavati postepeno i taj će proces biti usklađen sa procesom otvaranja pregovora države sa Evropskom unijom.

Makedonija je prošlog petka dvotrećinskom većinom poslanika u Sobranju usvojila odluku o promeni imena u Republiku Severnu Makedoniju, što je proizašlo kao obaveza iz Prespanskog sporazuma sa Republikom Grčkom.

Kurir.rs / Tanjug, Slobodenpecat.mk

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...