DŽAFERI POTPISAO: Albanski postaje drugi službeni jezik u Makedoniji
Foto: Sloboden pečat

novi zakon

DŽAFERI POTPISAO: Albanski postaje drugi službeni jezik u Makedoniji

Severna Makedonija -

Predsednik Parlamenta Makedonije Talat Džaferi večeras je potpisao Zakon o jezicima kojim albanski postaje službeni jezik pored makedonskog i poslao ga u Službeni glasnik na objavljivanje.

Džaferi je na svom Fejsbuku objavio fotografiju kako u svom kabinetu potpisuje taj zakon i ispod napisao na albanskom i makedonskom: "Zakon o upotrebi jezika i u Službenom vesniku".

Zakon o jezicima, koji je usvojen pre godinu dana, poslat je u Službeni vesnik bez potpisa predsednika Makedonije Đorđa Ivanova, koji od tada odbija da ga potpiše zato što smatra da je protivustavan.

Ivanov je dva puta odbio da potpiše Zakon o upotrebi jezika koji je parlamentarna većina SDSM i DUI, uz podršku albanske opozicije i bez prisustva poslanika opzicione VMRO-DPMNE, prvi put izglasala 11. januara prošle godine, a drugi put 14. marta.

Opoziciona partija VMRO-DPMNE u ponedeljak je saopštila da je objavljivanje Zakona o Jezicima u Službenom glasniku bez potpisa predsedednika države "krivično delo koje ne zastareva i za koje sleduje kazna zatvora".

Kurir.rs/Beta

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track