Najnovije vesti

CIPRAS O NOMINACIJI ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR: Prespanski sporazum je najveća nagrada od svih nagrada!
Foto: EPA / Nake Batev

PONOSAN

CIPRAS O NOMINACIJI ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR: Prespanski sporazum je najveća nagrada od svih nagrada!

Severna Makedonija

Sporazumom iz Prespe doprinosimo mirnom suživotu, solidarnosti, saradnji, prijateljstvu i miru između oba naroda, ali i u širem regionu, i to je najveća nagrada, rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras komentarišući nominaciju za Nobelovu nagradu za mir njega i makedonskog premijera Zorana Zaeva.

"Pisao sam Zaevu da je za nas, za mene, a verujem i za premijera Severne Makedonije, najvažnija nagrada od svih nagradi činjenica da putem ovog sporazuma doprinosimo uspostavljanju mirnog suživota, solidarnosti, saradnji, prijateljstvu i miru u širem regionu, ali i među našim narodima i da se ova nagrada ne može uporediti sa ni jednom drugom", istakao je Cipras.

On je rekao da kada progresivne snage i progresivne vlade preuzmu odgovornost, onda oni dokazuju da mogu zajedno da reše probleme za bolju budućnost naroda i regiona, posebno na Balkanu gde glavna percepcija "nije bila kompromis i konsenzus, već nacionalna omraza i konflikti".

"Kada kažem mi, ne mislim na pojedince, već na političke snage i u Grčkoj i u Severnoj Makedoniji, koji su se udružili u pokušaju da se sukobe sa dominantnom retorikom nacionalizma, kvazi-patriotizma, impresionizma, emocionalnosti, kako bi se pronašlo rešenje za perspektivu naroda i budućnosti. U praksi pokazujemo da kada postoje progresivne snage i progresivne vlade koji imaju hrabrost i ne brinu o političkoj ceni u odbrani vrednosti, tada sva poznata istorija Balkana može da se marginalizuje i da se ispiše istorija koja se odnosi na prošlost, ali koja je posvečena sadašnjosti i budućnosti naroda", poručio je grčki premijer.

Kurir.rs/ Sloboden pečat/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...