Najnovije vesti

GRUEVSKI SE OGLASIO PRVI PUT POSLE BEKSTVA: Lako sam otišao u Albaniju, a neka vlast otkrije kako!
Foto: EPA / Georgi Licovski

dobio azil u mađarskoj

GRUEVSKI SE OGLASIO PRVI PUT POSLE BEKSTVA: Lako sam otišao u Albaniju, a neka vlast otkrije kako!

Severna Makedonija

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je u prvom intervjuu posle bekstva u Mađarsku da je Makedoniju napustio "mnogo jednostavno" i da u tome nije imao pomoć vlasti.

"Vlast (Zorana Zeva) da mi pomogne? Ne. Vlast da može nešto drugo loše da mi uradi, uradila bi, ali ne da mi pomogne", rekao je Gruevski.

On je istakao da je iz Makedonije veoma jednostavno otišao u Albaniju i da se prijavio u mađarsku ambasadu u Tirani i zatražio politički azil.

Gruevski je odbio da kaže da li je iz Makedonije izašao na legalnom ili ilegalnom prelazu ističući da prepušta da makedonska vlast sama otkrije detalje. "Vlast se hvali da će sve da otkrije, pa neka kaže", rekao je odbegli makedonski premijer.

foto: EPA / Aleksandar Kovacevsi

On je objasnio da je u ambasadi odlučeno da je najbolje da zbog toga što je dugo bio premijer bude "transportovan" do Mađarske, a dodao je da je sa ličnom kartom stigao od Albanije do granice Mađarske koju je prešao sa dokumentom dobijenim u Tirani.

Gruevski je rekao i da je Vlada Mađarske rešila da mu da azil zbog njegovog statusa, odnosno, njegove ranije premijerske funkcije i da su zbog toga morali da ga zaštite.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...