ALBANCI ODLUČUJU IZBORE U SEVERNOJ MAKEDONIJI ILI SLEDI NOVA KRIZA: Ovo su dva moguća scenarija
Foto: EPA

analiza hrvatskog lista

ALBANCI ODLUČUJU IZBORE U SEVERNOJ MAKEDONIJI ILI SLEDI NOVA KRIZA: Ovo su dva moguća scenarija

Severna Makedonija -

Uz slabu izlaznost, manja od 50 odsto što je bilo u skladu s očekivanjima, Severnu Makedoniju čeka drugi krug izbora za predsednika, koji će se održati 5. maja, navodi hrvatski "Jutarnji list" koji iznosi dva moguća scenarija.

U tekstu se ocenjuje da se, iako su Stevo Pendarovski, kandidat vladajućih Socijaldemokrata premijera Zorana Zaeva i predstavnica opozicionog desnonacionalističkog VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska-Davkova praktično poravnati sa nešto više od 42 odsto glasova, čini da bi u drugom krugu, uprkos tome, trebalo da pobedi kandidat aktuelne vlasti.

Navodi se da je, naime, treći sa 11 odsto glasova bio Blerim Reka, kandidat nekoliko manjih albanskih stranaka, ali da je pretpostavka da je to bio maksimum za Gordanu Siljanovsku-Davkovu i da će za Pendarovskog glas dati i Albanci, sadašnji glasači Reke, pa će on imati taman toliko da pobedi na izborima.

Zagrebački dnevnik navodi da postoji i određena "začkoljica".

"Naime, da bi izbori bili legitimni, treba da se odazove barem 40 odsto birača, pa bi možda VMRO-DPMNE mogao da pribegne taktici bojkota izbora, kako bi time možda otvorili novu institucionalnu i političku krizu. Ovi izbori su osim glasanja za novog šefa države i određeni referendum o Zoranu Zaevu i njegovoj politici i savezništvu s Albancima", ocenjuje se u tekstu "Jutarnjeg".

Navodi se da je upravo Zaev zaslužan za Prespanski dogovor sa Grčkom, kojim je zemlja promenila ime u Severna Makedonija, a time i izašla iz višegodišnje izolacije pa bi u junu trebalo da dobije datum pristupnih pregovora s EU, a u decembru da postane punopravna članica NATO.

List navodi da je Makedonija trebalo da postane članica Alijanse još 2009. godine zajedno sa Hrvatskom i Albanijom.

Dnevnik podseća da se VMRO-DPMNE protivio Sporazumu i da stranka sada nastoji ili da Zaevu na vrat stavi predsednicu koja će mu praviti probleme ili da pak izazove novu krizu ukoliko izbori propadnu, koja bi mogla da izrodi nove parlamentarne izbore i time odloži datum briselskih pregovora, čime bi se Skoplje bilo vraćeno korak unazad.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track