PAPA U SKOPLJU: Budite baklja mira, prihvatanja i integracije kultura, religija i naroda! (VIDEO, FOTO)
Foto: Epa / Pool

poseta severnoj makedoniji

PAPA U SKOPLJU: Budite baklja mira, prihvatanja i integracije kultura, religija i naroda! (VIDEO, FOTO)

Severna Makedonija -

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja poručio je danas u Skoplju da je Republika Severna Makedonija most između Istoka i Zapada i mesto gde se susreće veliki broj kulturnih struja i posebno je mesto u regionu sa bogatstvom svoje milenijumske kulture.

Obraćajući se predsedniku i premijeru Severne Makedonije, Đorđu Ivanovu i Zoranu Zaevu u vili Vodno, papa je istakao da su ta velika kulturna bogatstva izraz, kako je kazao, neprocenjivog nasleđa te zemje i njenog multietničnog i multireligijskog naroda, bogate istorije i njihovih vekovnih odnosa.

foto: EPA / Pool

Ova mešavina kultura i etničkih i kulturnih identiteta, kako je rekao, dovela je do mirnog i trajnog suživota gde su ti individualni identiteti pronašli svoj izraz i razvili se bez međusobnog poricanja, dominacije ili diskriminacije.

foto: EPA / Georgi Licovski

"Na taj način su izgradili odnose i komunikacije koje bi mogle poslužiti kao primer i referentna tačka za mirno i bratsko življenje među zajednicama kroz raznolikost i uzajamno poštovanje", rekao je papa Franja.

Ove posebnosti, kako kaže papa Franja, takođe su od velikog značaja za integraciju sa evropskim narodima.

foto: EPA / Georgi Licovski

"Ohrabrujem vas da nastavite svojim putem kako bi vaša zemlja bila baklja mira, prihvatanja i plodne integracije kultura, religija i naroda. Razmišljajući o njihovim posebnim identitetima i vitalnosti njihovog kulturnog i građanskog života, oni će moći da izraze svoju zajedničku sudbinu kroz posebno bogatstvo koje nude. Bog će štititi i blagosloviti Severnu Makedoniju, očuvati jedinstvo i dati joj dobro i samo dobro", rekao je poglavar Rmmokatoličke crkve.

foto: EPA / Georgi Licovski

Zahvalio je makedonskim državnim organima na saradnji i organizacii rad Crveng krsta i Karitasa i drugih nevladinih organizacija da prihvate i pruže pomoć i lakši život migrantima i izbjeglicama iz različitih zemalja Bliskog istoka, koji su napustili rat ili ekstremne uslove siromaštva, često izazvane ratnim okolnostima.

"Tako je 2015. i 2016. godine vaš prelaz prešao veliki broj njih, većina ih se uputila ka severnom i zapadnom delu Evrope, dok je deo njih utočište našao kod vas", rekao je i izrazio nadu da će takva solidarnost biti sačuvana i u buduće.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Pool

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track