GRUEVSKI PRETEKAO PARLAMENT: Bivši makedonski premijer iz Mađarske podnosi ostavku na poslaničku funkciju
Foto: Profimedia, EPA / Georgi Licovski

efektno

GRUEVSKI PRETEKAO PARLAMENT: Bivši makedonski premijer iz Mađarske podnosi ostavku na poslaničku funkciju

Severna Makedonija -

Osuđeni poslanik parlamenta Severne Makedonije i bivši premijer Nikola Gruevski najavio je danas iz Mađarske, gde uživa politički azil, da će podneti ostavku na poslaničku funkciju.

Gruevski, koji je u novembru prošle godine pobegao u Budimpeštu da ne bi služio zatvorsku kaznu, napisao je na svom Fejsbuk profilu (facebook.com/NGruevski) da će o ostavci narednih dana formalno obavestiti parlament u Skoplju.

Povodom postupka u parlamentu da mu bude oduzet mandat jer šest meseci neopravdano odsustvuje, on je u dužem testu izneo tvrdnje da je to suprotno Ustavu i međunarodnom pravu, ali da je "odlučio da se povuče sa poslaničke funkcije jer ne može da dozvoli da njegova partija (VMRO DPMNE) i poslanici budu izloženi bilo kakvim pritiscima".

Odbor za mandatsko-imunitetska pitanja polovinom ove sedmice je parlamentu preporučio da Gruevskom bude oduzet mandat jer više od šest meseci neopravdano odsustvuje sa sednica, potkrepljujući to zakonskim odredbama koje to predviđaju. Za predlog za oduzimanje mandata glasalo je pet poslanika vlasti, dok poslanici opozicionog VMRO DPMNE nisu glasali.

Ovo je drugi pokušaj parlamenta da poslaniku VMRO DPMNE i bivšem premijeru, koji ima pravosnažnu presudu na dve godine zatvora i više krivičnih postupaka koji su u toku, jer u prvom vladajuća koalicija nije uspela da obezbedi potrebnu većinu glasova.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia / EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track