UHAPŠEN BIVŠI MAKEDONSKI MINISTAR I JOŠ 9 OSOBA: Muljali sa zemljištem u centru Skoplja
Foto: Shutterstock

korupcija

UHAPŠEN BIVŠI MAKEDONSKI MINISTAR I JOŠ 9 OSOBA: Muljali sa zemljištem u centru Skoplja

Severna Makedonija -

Bivši severnomakedonski ministar za transport i veze Mile Janakieski i još devet osoba privedeno je danas zbog sumnje o nezakonitosti prodaje državnog gradjevinskog zemljišta u centru Skoplja.

Kako su javili mediji, sa Janakieskim koji je bio ministar u vladi Nikole Gruevskog, u Krivični sud u Skoplju privedeni su i član Izvšnog komiteta opzicionog VMRO DPMNE Dimitar Dimovski i predsednik odbora te stranke u skopskoj opštini Aerodrom Dejan Mitevski.

Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju pokrenulo je istragu protv 11 osoba, medju koja su bivši i sadašnji državni funkcioneri, zbog sumnje da su od decembra 2010. do avgusta 2018. nezakoniti otudjili državno gradjevinsko zemljište.

Grupa u kojoj je i petoro službenka Ministarstva za tranasport i veze, notari, službenik katastra i Grada Skoplja, osumnjičeni su da su proneverili 2,6 milion evra s četiri nezakonita ugovora za velike parcele u cetralnoj zoni Skoplja i hotelski kompleks pored Vardara.

Navodi se da su osumnjičeni za zloupotrebu službene dužnosti kod prodaje državnog zemljišta za takozvane "Španske stepenice" koje je trebalo da budu izgradjenje u najužem centru Skoplja u okviru osporavanog projekta vlade Nikole Grueevskog "Skoplje 2014" i za hotelski kompleks.

Tužilaštvo za organizovani krimnal i korupciju Severne Makedonije je saopštilo da je zatražilo da sudije za prethodni postupak odredi istražni pritvor za svih 11 osumnjičenih i "obezbedjivanje imovinsko-pravnog zahteva u visini štete".

Bivši ministar za transpoetr i veze Mile Jankievski je na ispitivanje u skopski krivični sud doveden iz kućnog prititvora, u kojem je kao jedan od optuženih za organizovanje nasilja u Sobranju aprila 2017.

Janakievski je prethodno nekoliko puta bio u pritvoru u istražnom zatvor Skoplje zbog drugih krivičnih slučajeva koje protiv njega vodi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal.

(Kurir.rs/Beta/Foto ilustracija: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track