ZAEV PRIZNAO DA JE NASEO NA ŠALU RUSKIH PRANKERA, PA PORUČIO: Ovo nanosi veliku štetu našim NATO integracijama! Mnogi političari su ovako prevareni, mogu samo da kažem da sam u dobrom društvu! (VIDEO)
Foto: Printscreen

veliki diplomatski peh

ZAEV PRIZNAO DA JE NASEO NA ŠALU RUSKIH PRANKERA, PA PORUČIO: Ovo nanosi veliku štetu našim NATO integracijama! Mnogi političari su ovako prevareni, mogu samo da kažem da sam u dobrom društvu! (VIDEO)

Severna Makedonija -

Na internetu se pojavio audio-snimak razgovora premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva sa ruskim komičarima, u kojima je Zaev ubeđen da razgovara sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i bivšim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom.

Ruski komičari Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov tvrde da su tri puta razgovarali sa Zaevim, krajem avgusta prošle godine, u januaru i aprilu ove godine. Sva tri razgovora traju ukupno 54 minuta.

Tim povodom se oglasio i sam Zaev na konferenciji za medije.

"Bio sam žrtva sopstvene otvorenosti i dostupnosti", priznao je Zaev.

"Ovo nanosi direktnu štetu našim strateškim interesima za članstvo u NATO. Iza ovoga stoje dobro organizovane strukture, antinatovski mediji šire propagandu. Koriste se dezinformacijama i u pitanju je klasičan pokušaj diskreditacije. Mnogi političari su bili ovako prevareni. Mogu samo da kažem da sam u dobrom društvu", rekao je Zaev.

Novinari su pitali premijera kako je moguće da njegov kabinet nema strožu proceduru kad je reč o telefoniranju sa svetskim državnicima. Zaev je istakao da će stoga Vlada doneti hitan plan kojim će se boriti protiv lažnih vesti.

"Ovo zahteva ozbiljne promene u protokolu kako bismo imali sigurnu komunikaciju", napomenuo je.

Rekao je da nema govora o ostavci.

"Nemam nameru da dam ostavku niti ću tražiti to od članova mog tima. Kada neko hoće da razgovara sa mnom, moj savetnik sedi pored mene i pravi zapisnik, a snimak završava u arhivi. Tokom ovih razgovora, osnovna pravila komunikacije i protokola se poštuju. Ne dajem ostavku, posle ovoga ćemo biti jači", zaključio je.

Odbacio je navode medija da je istupao na štetu državnih i nacionalnih interesa.

Zaev navodi da su u jednom delu ovih razgovora izvršene ozbiljne intervencije, posle kojih se mogu izvući netačni zaključci.

"Pogotovo oko dela koji se tiče nekanonske Makedonske pravoslavne crkve (MPC). Tamo sam jedino govorio o mom opredeljenju da MPC dobije autokefalnost, za šta se zalažem i u zemlji, i u inostranstvu", naveo je Zaev, povodom dela razgovora u kojem mu sagovornici nude autokefalnost u zamenu za 100.000 evra "s popustom".

On dodaje da ostali delovi razgovora samo potvrđuju već više puta izrečene stavove koji su, prema njegovom mišljenju, u interesu Severne Makedonije i strateških opredeljenja njegove zemlje.

Što se tiče dela audio snimka u kojem se govori o navodnoj pomoći koju tadašnjem predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu pruža ruski lider Vladimir Putin, Zaev kaže da je rekao "da ne postoje dokazi da je Ivanov povezan sa Turskom i Rusijom", te da je samo dodao da Ivanov, kada je reč o bliskosti sa tim zemljama, ima pravo na svoje mišljenje i na svoj stav.

Aleksej Stoljarov
Aleksej Stoljarovfoto: Printscreen YouTube/NTV

Podsetimo, Zaev je bio ubeđen da razgovara sa bivšim ukrajinskim predsednikom, Petrom Porošenkom. U jednom od razgovora, oni uključuju i "Jensa Stoltenberga", pa "svi ulaze u diskusiju".

Na snimku se čuje da premijer Zaev sa ruskim prankeri razgovara o više različitih tema, o situaciji u Severnoj Makedoniji pre i posle referenduma o promeni imena, o Srbiji i Kosovu i Metohiji, kao i o tome da li Rusija ima uticaj u Severnoj Makedoniji, u kontekstu podrške koju bivši makedonski predsednik Đorđe Ivanov uživa od šefa ruske države Vladimira Putina.

Vladimir Kuznjecov
Vladimir Kuznjecovfoto: Printscreen YouTube/NTV

Zaev je u tim razgovorima dao broj bivšeg pomoćnika državnog sekretara SAD Vesa Mičela, iako u prethodnom razgovoru "Porošenko" kaže da je već razgovarao sa Mičelom, dok mu je u drugoj prilici rekao da će mu putem "votsapa", poslati broj kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Inače, Zaev nije jedini političar koji je razgovarao sa ovim komičarima, koji su prethodno nasankali i francuskog predsednika Emanuela Makrona, bivšeg šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona, odlazećeg predsednika EK Žan- Kloda Junkera, bivšu američku ambasadorku u UN Niki Hejli, samoproglašenog predsednika Venecuele Huana Guaida...

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track