ZA INSTITUCIJE KOJE NE KORISTE ALBANSKI JEZIK, KAZNA I DO 5.000 EVRA: U Severnoj Makedoniji će proveravati da li se poštuje novi zakon!
Foto: AP

nova pravila

ZA INSTITUCIJE KOJE NE KORISTE ALBANSKI JEZIK, KAZNA I DO 5.000 EVRA: U Severnoj Makedoniji će proveravati da li se poštuje novi zakon!

Severna Makedonija -

Vlada Severne Makedonije juče je usvojila Predlog-zakona o državnom inspektoratu za upotrebu jezika koji bi trebao da obavlja nadzor nad primenom Zakona o jezicima u toj zemlji.

Osnovni zadatak inspektorata će biti nadgledanje upotrebe albanskog jezika na celoj teritoriji Severne Makedonije, što je predviđeno u "spornom" Zakonu o jezicima koji je nedavno usvojen u toj zemlji.

Kako je u tom zakonu predviđeno, organi državne vlasti u Severnoj Makedoniji, centralne institucije, javna preduzeća, agencije, direkcije, ustanove i organizacije, komisije i pravna lica koja obavljaju javne delatnosti moraće da plate kaznu od 4.000 do 5.000 evra ukoliko prekrše odredbe zakona.

Kazna za službeno odnosno odgovorno lice je 30 odsto od kazne izrečene instituciji.

foto: AP

Zakon o jezicima je, inače, izazvao brojne reakcije u makedonskoj javnosti upravo zbog odredaba koje predviđaju upotrebu albanskoj jezika u institucijama na celoj teritoriji zemlje, iako je albanska manjina najviše zastupljena u severozapadnim delovima.

Opozicija je tvrdila da je reč o "skupom i glomaznom" zakonu koji ne prati faktičko stanje i koji će kreirati nove ogromne troškove u državnom budžetu u procesu sprovođenja.

Sa druge strane, vlast je branila zakon tvrdeći da je to korak dalje u strategiji kreiranja jednog društva za sve, te da će ovaj zakon doprineti procesu integracija pre svega makedonske i albanske zajednice u Severnoj Makedoniji.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track