SKANDAL KAKAV MAKEDONCI NE PAMTE: Državni vrh na čelu sa premijerom ZORANOM ZAEVIM i Zoranom Bašanovićem upleten u MAFIJAŠKO-REKETAŠKU AFERU BOKIJA 13 (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/La Verita, Printscreen YouTube/Vlada Republike Severne Makedonije, Aleksandar Jovanović

zemljotres na balkanu

SKANDAL KAKAV MAKEDONCI NE PAMTE: Državni vrh na čelu sa premijerom ZORANOM ZAEVIM i Zoranom Bašanovićem upleten u MAFIJAŠKO-REKETAŠKU AFERU BOKIJA 13 (VIDEO)

Severna Makedonija -

Reketaška afera trese Severnu Makedoniju, a u nju je, pored kontroverznog uhapšenog voditelja Bojana Jovanovskog, na estradi poznatijeg kao Boki 13, upleten i sam državni vrh na čelu sa premijerom Zoranom Zaevom. Akter nezapamćene mafijaške afere je i Zoran Bašanović, savetnik premijera Zaeva, a skandal zbog snimka predaje 1,5 miliona evra, odjeknuo je i van regiona, što su komentarisali i evropski funkcioneri.

Italijanski dnevnik "La Verita" je objavio video snimak trenutka kada Kamčev isplaćuje milion i po evra Bojanu Jovanovskom i Zoranu Milevskom.

Jordana Kamčeva, najbogatijeg Makedonca, oni su reketirali s obećanjem da će mu olakšati položaj kod Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, u slučaju "Imperija", za koji je osumnjičen.

Prvo su tražili osam miliona evra, ali su dobili 1,5. Na snimku se vidi da su pare spakovane u torbu koju Jovanovski i Milevski iznose iz kuće Kamčeva, koji ga ispraća do vrata, a u poslednjem delu video snimka se prikazuje kako se dvojica osumnjičenih u slučaju "Reket" upućuju ka svom automobilu sa torbom sa parama.

foto: Printscreen YouTube/Vlada Republike Severne Makedonije

Obećavali mu slobodu

Drugi deo objavljenog materijala se sastoji od audio smimka u kojem navodno razgovaraju Jovanovski i Kamčev. U razgovoru Jovanovski najavljuje biznismenu da će ga "Vrhovni sud osloboditi (iz kućnog pritvora) do ponedeljka ili najkasnije do utorka".

Zoran Bašanović
Zoran Bašanović foto: Aleksandar Jovanović

"Specijalno tužilaštvo neće upotrebiti vanredni pravni lek. Neće ništa upotrebiti", obećava Bojan Jovanovski, koji je, prema svojim rečima i makedonskim medijima, blizak sa specijalnom tužiteljkom Katicom Janevom i njenim sinom.

foto: Printscreen Youtube/La Verita

Iza rešetaka

Portal A1 navodi da je snimak u kojem Jovanovski obećava Kačevu da će biti oslobođen iz pritvora napravljen 20. februara, a da je Vrhovni sud Kamčevu ukinuo tu meru obezbeđenja 4. marta. Nije poznato odakle je italijanski medij dobio snimak koji je objavio, a makedonski državni tužilac Ljubomir Joveski je za Nezavisni vesnik rekao da taj snimak nije izašao iz državnog tužilaštva.

Dvojica osumnjičenih za iznudu u istrazi popularno nazvanoj "Reket", Bojan Jovanovski i Zoran Milevski zvani Zoki Kičeec (Kičevac), od 15. jula se nalaze u pritvoru istražnog zatvora "Skoplje".

foto: Printscreen Youtube/La Verita

Povodom ovog skandala počeli su da se oglašavaju i evropski funkcioneri kad je tužilac Katica Janeva pokrenula postupak pred Evropskom unijom zbog korupcije.

Posle objave optužujućeg snima na italijanskom portalu La Verita usledio je niz reakcija evropskih funkcionera.

Među njima je bio i slovenački geopolitičar i pravnik Laris Gaiser koji je objavio na portalu La Verita prvi deo priče o tome kako EU podržava režim u Makedoniji koji reketrira sopstvene građane i u koji je upleten sam vrh makedonske politike.

foto: Print Sreen

- Na LaVeriti danas prvi deo moje priče koji dokazuje kako je Evropska unija, nakon što je podržala promenu režima u Makedoniji u cilju ograničavanja njenog suvereniteta, zagovarala osnivanje Specijalnog tužilaštva (sudija Katica Janeva), koje od početka ometano... Mafijaški sistem koji radi pod direktnom kontrolom samog vrha politike! Od onih političara koje žele EU i Soros. Makedonija ima veliki problem na putu ka EU ... sama EU! Mogerini, Junker i saradnici krivi su za ponižavanje cele nacije i za otvoreno podržavanje svega što je protiv normalne vladavine zakona, pravilo koje uvek tako glasno pretenduje Brisel! U sledećih nekoliko dana objavićemo šokantne dokumente za koje se iskreno nadam da će pomoći Makedoniji da pronađe svoj put do demokratije - napisao je on.

Podsetimo, Zoran Zaev, socijaldemokrata na vlasti od juna 2017. godine, optužen je da je primio mito od oko 160.000 evra od lokalnog poslovnog čoveka kako bi kupio građevinsko zemljište u Strumici, gradu u kojem je bio gradonačelnik.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track