Najnovije vesti

DORIS PAK O AFERI REKET U MAKEDONIJI: Ne mogu se zatvarati oči pred kriminalom, zašto ne reaguje EU?
Foto: Profimedia

mogerinijeva se nije oglašavala

DORIS PAK O AFERI REKET U MAKEDONIJI: Ne mogu se zatvarati oči pred kriminalom, zašto ne reaguje EU?

Severna Makedonija

Predsednica žena Evropske narodne partije (EPP) Doris Pak povodom slučaja "Reket" u Severnoj Makedoniji i iznudi novca u kome se pominje ime šefice Specijalnog tužilaštva u toj zemlji Katice Janeve, upitala je na Tviteru zašto ne reaguje Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

"Građani mi pišu i zovu me. Rešenje spora oko imena ne može da bude razlog za zatvaranje očiju pred kriminalnom realnošću", napisala je Pak, dodajući da se i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev pominje u jednom delu kompromitujućih snimaka.

 

U slučaju "Reket" optužen je makedonski šoumen Bojan Jovanovski, znan kao Boki 13, zbog sumnje da je iznudio od skopskog biznismena Jordana Kamčeva više od milion evra kako bi mu izdejstvovao ukidanje mere pritvora.

Inače, oslobađanje Kamčeva iz pritvora morala je da odobri upravo šefica makedonskog Specijalnog tužilaštva Katica Janeva čiji se glas takođe čuje u objavljenim razgovorima. Razgovore je objavio italijanski portal La Verita, a može se čuti Janeva kako u telefonskom razgovoru kaže Kamčevu "da ne brine i da će biti sve u redu".

 

Danas je novinar La Verite Laris Gajser, takođe, izrazio čuđenje što do sada nisu reagovali odlazeća šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

 

Generalni sekretar opozicione albanske stranke u Severnoj Makedoniji Alijansa za Albance i gradonačelnik Gostivara Arben Taravari na Fejsbuku je napisao da ova vlada više nema nikakav kredibilitet.

"Makar na kraju da naprave jedan racionalan korak, što pre da kreiraju ekspertsku (tehničku) vladu i da organizuju prevremene parlamentarne izbore#, napisao je Taravari i dodao da ne veruje da će Severna Makedonija dobiti datum za pregovore sa EU sa ovom vladom.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Profimedia/Instagram

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...