NOVINA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Srpski jezik postao izborni predmet u osnovnim školama
Ilustracija, Foto: Profimedia

vraćeno im prethodno stečeno pravo

NOVINA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Srpski jezik postao izborni predmet u osnovnim školama

Severna Makedonija -

U predstojećoj školskoj godini Srpski jezik i kultura uveden je kao izborni predmet u osnovnim školama u Severnoj Makedoniji, pored redovnog obrazovanja na srpskom jeziku u preostale tri osnovne škole - u Starom Nagoričanu, Tabanovcu i Kučevištu.

U cilju unapređenja nastave pripadnika srpske i turske zajednice, početkom ove godine „analizirana su i sprovedena određena sagledavanja u odnosu uvođenja predmeta jezik i kultura zajednica, konkretno, u delu izbornih predmeta za uvođenje predmeta jezik i kultura Turaka i jezik i kultura Srba".

Kako je precizirano u aktu MON-a „u interesu pripadnika zajednica, Biro za razvoj obrazovanja izvršio je izmene i dopune nastavnog plana devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja u delu izbornih predmeta, za uvođenje Jezika i kulture Turaka i Jezika i kulture Srba“. Tako su pomenuti predmeti uvedeni u program izbornih predmeta osnovnog obrazovanja.

Time je srpskoj zajednici u Makedoniji vraćeno prethodno stečeno pravo kojim su, pored redovnog zakonom zagarantovanog prava na obrazovanje na maternjem jeziku, imali i pravo na fakultativno izučavanje srpskog jezika, kao izbornog predmeta, koje su prošle vlasti ukinule školske 2007/2008. godine.

"U redovnom procesu osnovnog obrazovanja, u odeljenjima sa nastavom na maternjem srpskom jeziku minule školske godine učilo je 170 osnovaca u tri devetoletke sa područnim školama – “Svetozar Marković” u Starom Nagoričanu, “Braća Ribar” u selu Tabanovce na severu zemlje i “Sveti Kiril i Metodij” u Kučevištu na Skopskoj Crnoj gori. Osnovno devetogodišnje obrazovanje u redovnom nastavnom procesu na makedonskom jeziku u RSM, pak, kako je potvrđeno, sticalo je i 1445 učenika koji su se izjasnili kao Srbi", navodi se.

U Skoplju nema nijedne devetoletke gde se nastava u redovnom obrazovnom procesu izvodi na srpskom jeziku. Novina MON-a za mogućnost obrazovanja preko izbornog predmeta Srpski jezik u kultura, proverava se odzivom na ankete koje su u toku u svim lokalnim samoupravama.

Kurir.rs/Novosti.rs (Mladen Stančić) Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track