Najnovije vesti

SVE MANJE ĐAKA U ŠKOLAMA: Klupe u BiH ostaju prazne, nastavnici i učitelji gube posao!
Foto: Shutterstock

poražavajući podaci

SVE MANJE ĐAKA U ŠKOLAMA: Klupe u BiH ostaju prazne, nastavnici i učitelji gube posao!

Bosna i Hercegovina

U školskim klupama u oba entiteta BiH đaka je sve manje, a škole - uglavnom one područne - zatvaraju se, dok učitelji i nastavnici ostaju bez posla.

Ove godine u čak 92 područna odeljenja osnovnih škola u Republici Srpskoj nijedan prvačić neće sesti u đačke klupe. Broj đaka se smanjuje i u centralnim školama, pogotovo u manjim mestima. Primera radi, 1.300 prvačića je manje nego pre samo devet godina.

Osnovna škola "Rade Marijanac" u Strojicama kod Šipova, na primer, pre desetak godina brojala je više od 110 učenika. Danas u tu školu ide duplo manje đaka. Upisana su svega tri učenika u novu školsku godinu, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mirko Piljić, direktor O.Š. "Rade Marijanac".

foto: Shutterstock

"Seoska područja su bila uvek područja raseljavanja. Međutim, sada je to malo i aktivnije zato što omladina kada ode u srednju školu, a potom i na fakultet, malo se ko gore vraća. Ja nemam, hvala Bogu, migracija tog poslovnog tipa da ispisuju decu iz škole, jer su dobili negde papire u drugim zemljama. Ali, opšteg je tipa. Omladina ne zasniva porodicu gore i odlazi u veće gradove i onda je to problem. Osnovni problem je neformiranje porodice i nerađanje dece", mišljenje je direktora osnove škole u Strojicama kod Šipova.

U novu školsku godinu koja je pred nama (2019/2020.) samo u Unsko-sanskom kantonu biće zatvoreno 39 osnovnih škola, najviše područnih. Bez posla će ostati 229 učitelja i nastavnika. Tako je pokazala analiza primenjivosti pedagoško-normativnih akata s predlozima reformi, a utvrdila ju je Komisija pri Ministarstvu obrazovanja Vlade USK.

Zatvaranje škola i smanjenje broja zaposlenih u prosveti, direktna je posledica manjeg broja dece u školama. Prethodnih godina u velikom broju odeljenja bilo i mnogo manje učenika od zakonskog minimuma, koji podrazumeva najmanje 18 učenika.

Vlasti Unsko-sanskog kantona najavile su bolne rezove, zbog čega su, kao i zbog kršenja kolektivnog ugovora, pre mesec dana protestovali prosvetni radnici ovog kantona. Za septembar su najavili generalni štrajk.

Zehra Hodžić, predsednica Sindikata osnovnog obrazovanja USK smatra da će bolnim rezovima vlasti doprineti još nižim pedagoškim standardima i novim razlozima za iseljavanje porodica iz Krajine.

foto: Shutterstock

"Uzmite budžete Unsko-sanskog kantona od 2014. godine pa sve do danas videćete da je 400 radnika manje u obrazovanju u odnosu na 2014. To znači da se smanjuje broj zaposlenih u obrazovanju, što je neminovno i mi smo svesni toga. Ali, da li treba sada puniti učionice do maksimuma, koji iznosi 32, a recimo u Kantonu Sarajevo je 28 učenika", rekla je Hodžić.

Trend smanjenja broja učenika prisutan je godinama i postao je hroničan i ozbiljan problem bosanskohercegovačkog društva.

U prve razrede osnovnih škola u Republici Srpskoj ove godine će krenuti oko 9.300 prvačića, podaci su Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske, piše Radio Slobodna Evropa.

Kurir.rs/Radio Slobodna Evropa

Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...