Najnovije vesti

CEO RAZRED SE DROGIRA, A NJIH 10 I  DILUJE: Očajnički apel majke srednjoškolke iz Pule! Ćerku je jedva skinula sa droge, a dileri je našli posle pet minuta!
Foto: Profimedia, Shutterstock

dramatično

CEO RAZRED SE DROGIRA, A NJIH 10 I DILUJE: Očajnički apel majke srednjoškolke iz Pule! Ćerku je jedva skinula sa droge, a dileri je našli posle pet minuta!

Hrvatska

"Nemojmo se zavaravati! Panika je! Stanje je alarmantno! Droga je među srednjoškolcima toliko raširena da kao roditelj ne znam šta više da radim! Drogiraju se za vreme nastave, večernjih izlazaka, u kafićima, na plaži, kod kuće… Drogu su ćerku davali prijatelji iz škole, za vreme nastave i posle nje, poznati i nepoznati vršnjaci… Ne mogu zaštiti ćerku. Ne mogu je zatvoriti u kuću i vezati lancima".

Ovo su reči majke jedne pulske srednjoškolke koja se do svoje šesnaeste godine već, kako kaže majka, navukla na alkohol i sve moguće droge, osim na heroin.

"Najgore od svega je što mnogi roditelji ne vide što im se zbiva s decom. Ne žele da vide problem jer, što se njih tiče, problema nema, njihova su deca odlični đaci! Samo nižu petice… Zdravo se hrane. Kao argument da je sve u redu s decom koriste konstataciju da čak ni kolu ne piju, prepričava ova Puljanka koja želi ukazati na problem raširenosti i dostupnosti droge među srednjoškolskom, ali, kako tvrdi, čak i osnovnoškolskom populacijom.

"To su reči tih roditelja koji ili ne žele da vide da im je dete nakljukano svim i svačim, ili umanjuju problem. Veliki broj pulskih srednjoškolaca se bukvalno razvaljuje drogama poput amfetamina, DMT-a, MDMD-a, klonazolama, LSD-a… Ne znaju gde su, haluciniraju, pogađa ih amnezija, agresivni su. Nasilni su jedni prema drugima. U uzrastu kad bi trebali da se razvijaju, doživljavaju prve ljubavi i prva razočarenja, oni su gori od zombija. Ali, bitno da imaju sve petice u školi, ogorčeno će ova majka koja, budući da u Puli nema psihijatara i psihologa koji bi se bavili tinejdžerima, više od pola godine vodi ćerku psihijatru u Rijeku.

Njena ćerka se, zahvaljujući terapijama i velikom porodičom angažmanu, ali i podršci profesora, uspela da oslobodi zavsnosti od opijata i alkoholu. Sad već duže vreme čista od svega, nedavno je izašla s društvom do Titovog parka, gde se navečer okuplja veći broj pulskih srednjoškolaca, odnosno mladih.

"Vratila se kući zgrožena. Sedela je tamo s društvom i odjednom im je neki nepoznati dečko prišao s mobilnim na kojem su bile već pripremljene lajne spida. Niko od njih nije ga poznavao, a ispostavilo se da po celom parku kruže mobilni s lajnama. Droga među njima kruži na otvorenom, javnom prostoru, kao da je to najnormalnija stvar na svetu. Niko se ne skriva. Droga je prejeftina, previše je ima i svugdje je dostupna. Ono što je ćerku i njeno društvo zgrozilo je što nikog nije briga. I ona i njezini vršnjaci zaista imaju utisak da nikome u ovom društvu nije stalo do njih. U Puli nema mesta gdje bi ona mogla izaći i samo popiti piće. Nema mjesta na kome se ne može doći do droge. O težini ovog problema govori i činjenica da su od njih 28 u razredu gotovo svi uzimali drogu, a 10 ih je dilovalo kako bi pokrilo svoje potrebe. Pa je li to normalno?! Shvativši da su učenici na drogama, jedan je profesor predložio da se u školi počnu sprovoditi redovna testiranja, ali mnogi su se roditelji tome usprotivili smatrajući to zadiranjem u privatnost. Oni ili okreću glavu od problema, ili misle da će ga rešiti sami, unutar svoje porodice. Ili je u pitanju sram, srozavanje obiteljske časti i ugleda", pita se ova očajna majka.

Kurir.rs/Glas Istre Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...