SUD U SKOPLJU ODBIO ŽALBU KATICE JANEVE: Specijalna tužiteljka ostaje u pritvoru!
Foto: AP / Boris Grdanoski

afera reket

SUD U SKOPLJU ODBIO ŽALBU KATICE JANEVE: Specijalna tužiteljka ostaje u pritvoru!

Severna Makedonija -

Tročlano krivično veće skopskog suda odbilo je žalbu specijalne tužiteljke Severne Makedonije Katice Janeve na pritvor, objavio je portal a1on.mk.

Janeva će, prema odluci suda, ostati u istražnom zatvoru "Skoplje".

Pritvor od 30 dana Janevoj je sinoć odredio sudija za prethodni postupak krivičnog suda Skoplje 1 na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal, koje specijalnu tužiteljku sumnjiči da je zloupotrebila službeni položaj, i sebi i dvojici ranije osumnjičenih u slučaju Reket "pribavila imovinsku korist u značajnom iznosu".

Janeva je sada treća osumnjičena u istrazi Reket Tužilaštva za organizovani kriminal i u pritvoru u skopskom zatvoru se priključila Bojanu Jovanovskom, zvanom Boki 13 i Zoranu Milevskom koji su uhapšeni 15. jula kada je i otvoren istražni postupak.

Po istrazi, Janeva je dozvolila dvojici osumnjičenih da, trgujući uticajem koji na nju ima Boki 13, s kojim je u prijateljskim odnosima, uzmu milion i po evra od biznismena Jordana Kamčeva, u zamenu za "povoljniji položaj u istrazi" slučaja Imperija koji vodi njeno tužilaštvo.

Za to je dobila nameštaj vrednosti 298.000 denara (4.800 evra), koji joj je nabavio jedan od osumnjičenih.

Specijalna tužiteljka je u zloupotrebom položaja u slučaju "Imperija" omogućila da se Kamčevu zatvorski pritvor zameni blažim, kućnim pritvorom, da mu se vrati pasoš, a predložila je i da se osumnjičenom biznismenu da status zaštićenog svedoka i da se prekine istraga, te da se s njim zaključi sporazum da bude optužen za lakša krivična dela i da plati mali iznos štete.

Katicu Janevu policija je juče uhapsila u Skoplju i tada su pretresene njene kuće u skopskom naselju Kozle i u rodnoj Đevđeliji, a zaplenjeni službeni kompjuter i nameštaj koji je dobila kao naknadu u kriminalnom slučaju "Reket".

Predistraga u tom slučaju se vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP / Boris Grdanoski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track