Najnovije vesti

POSLALA PISMO: Katica Janeva posle afere Reket iz zatvora dala ostavku
Foto: Instagram / Boki13official

čeka se potvrda

POSLALA PISMO: Katica Janeva posle afere Reket iz zatvora dala ostavku

Severna Makedonija

Specijalna makedonska tužiteljka Katica Janeva iz zatvora je poslala pismo Savetu državnih tužilaca Severne Makedonije da je aktivirala ostavku, objavili su makedonski mediji, ali još nema zvanične potvrde te informacije.

Ni u Savetu državnih tužilaca, ni u Specijalnom tužilaštvu nisu dobili pismo od Janeve o aktiviranju ostavke koju je podnela 15. jula, a iz Krivičnog suda "Skoplje" niti su potvrdili niti demantovali da su dobili takvo pismo specijalne tužiteljke.

 

Predsednik Saveta državnih tužilaca Aco Kolev rekao je da do kraja radnog dana, u 15.30, nije dobijen nikakav dopis od specijalne tužiteljke Janeve, ali da je moguće da stigne u toku sutrašnjeg dana.


Taj savet je 29. avgusta započeo postupak za razrešenje Janeve, koja je uhapšena zbog afere Reket, a danas je nadležni parlamentarni odbor predložio da poslanici na plenarnoj sednici razreše specijalnu tužiteljku "zbog nezakonitog i nasavesnog rada".

 

Janeva je 15. jula podnela ostavku istog dana kad je prvoosumnjičeni u slučaju Reket Bojan Jovanovski, poznatiji kao Boki 13, uhapšen na granici sa Grčkom, a njeno aktiviranje je uslovila postizanjem dogovora političkih stranaka oko novog zakona o javnom tužilaštvu kojim se reguliše nastavak rada Spcijalniog tužilaštva i izborom njenog nalsednika.

 

Janeva je pre dva dana iz pritvora u istražnom zatvoru "Skoplje", gde se nalazi kao osumnjičena u aferi Reket, Specijalnom tužilaštvu, koje vodi, poslala pismo da sve slučajeve preda državnom tužilaštvu, a očekuje se da do sutra tužilac Ljubomir Jovevski odluči da li će ih preuzeti.

 

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i njegova stranka SDSM smatraju da je sasvim u redu da Janeva preda slučajeve državnom tužilaštvu, dok iz opozicione VMRO-DPMNE ocenjuju da je to pismo "skandal" i da "govori o povezanosti vlasti i Specijalnog tužilaštva".


Kurir.rs/Beta
Foto: Instagram/Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...