OŽIVELA ZADUŽBINA KRALJA MILUTINA NA SKOPSKOJ CRNOJ GORI: U manastiru Sveta Bogorodica obeležena slava Mala Gospojina (FOTO)
Foto: kurir/da/privatna arhiva

slava bogu

OŽIVELA ZADUŽBINA KRALJA MILUTINA NA SKOPSKOJ CRNOJ GORI: U manastiru Sveta Bogorodica obeležena slava Mala Gospojina (FOTO)

Severna Makedonija -

U zadužbini Kralja Milutina posle dugo godina obeležena Mala Gospojina

U manastiru Sveta Bogorodica u selu Matejče, na Skopskoj Crnoj Gori danas je posle dugo vremena zaborava u prisustvu velikog broja vernika proslavljena slava manastira.

1 / 4 Foto: kurir/da/privatna arhiva

Manastir Sveta Bogorodica, zadužbina je kralja Milutina iz 13-og veka. Nalazi se u selu na granici Makedonije i Srbije, u etnički čistoj albanskoj opštini Lipkovo. Obeležavanje je održano zahvaljujući gradonačelniku Kumanova Maksimu Dimitrovskom, koji ke rešen da se najstarija svetinja u ovom delu Makedonije u potpunosti obnovi.

"Namerni smo, da sa grupom entuzijasta koji su pomogli da se zvona sa ove svetinje ponovo čuju manastiru vratimo stari sjaj i toplinu koji je kroz vekove imao. Probili smo osam kilometara puta kroz šumu koji je bio gotovo neprohodan", rekao je gradonačelnik Dimitrovski koji je danas bio kum manastirske slave.

Kurir.rs

Foto: Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track