ZAEV PRELOMIO: Vanredni parlamentarni izbori 12. aprila!
Foto: BETA / Dragan Gojic

odluka

ZAEV PRELOMIO: Vanredni parlamentarni izbori 12. aprila!

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev saopštio je nakon sastanka sa predsednikom Stevom Pendarovskim da će 12. aprila biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

Zaev kaže da je predložio da izbori budu krajem decembra, ali da se opozicija usprotivila pošto onda ne bi bio ispunjen uslov za 100 dana tehničke vlade, pa je dan glasanja pomeren za april.

To znači da bi makedonska vlada trebalo da se raspusti 3. januara.

Prethodno, Zaev je izjavio je da je EU napravila "istorijsku grešku" jer nije započela pristupne razgovore sa Severnom Makedonijom, zbog čega narod treba da odluči šta dalje na prevremenim izborima.

foto: AP

"Prihvatam razočaranost i odgovorno izlazim pred građane. Evropski san neće biti srušen. Sada je potreban vaš stav, koji ćete da iznesete na brzim, prevremenim izborima, najbržim koji mogu biti. Vi građani ćete doneti odluku za put kojim će produžiti naša zemlja, put demokratskih i evropskih vrednosti ili da krenemo mračnim putem izolacije, nacionalizma i konflikta", rekao je Zaev.

Podsetimo, evropski lideri su u petak prekinuli razgovore, a da nisu postigli dogovor o eventualnom početku pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Odluka je izostala uprkos celonoćnim dramatičnim rezgovorima ali i upozorenjima da bi odbijanje narušilo reputaciju EU i dovelo u opasnost region Zapadnog Balkana.

Kurir.rs

Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track