Najnovije vesti

ZAEV KALKULIŠE: Izbori bi mogli da budu odloženi zbog ulaska u NATO
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

MOGUĆE PROMENE

ZAEV KALKULIŠE: Izbori bi mogli da budu odloženi zbog ulaska u NATO

Severna Makedonija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev nagovestio je da bi prevremeni parlamentarni izbori najavljeni za 12. april, mogli da budu odloženi zbog formalnog ulaska države u NATO.

"Treba da zadržimo 12. april kao datum za održavanje prevremenih izbora. Ipak ostavljamo mogućnost da se dese promene zbog NATO", rekao je Zaev novinarima.

Dodao je da država nece dozvoliti da ostane bez parlamenta u trenutku kad postoji potreba da ratifikuje dokument o članstvu u zapadnoj vojnoj alijansi.

"To ne smemo da dozvolimo. Svih 29 zemalja članica da ratifikuju pristupni protokol i da kada to treba da uradi Severna Makedonoja - mi nemamo parlament. Svi moramo da vodimo brigu da nam država bude funkcionalna kada se donose ovakve važne odluke", rekao je Zaev.

Pošto EU po treći put nije odlučila da počne pregovore o prijemu Severne Makedonije u članstvo, lideri parlamentarnih stranaka su se dogovorili da se vanredni izbori održe apriila 2020, što pretpostavlja da Sobranje bude raspušteno polovinom februara, pre nego što se očekuje da Španija, kao poslednja, ratifikuje Protokol o članstvu Makedonije u NATO.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...