Najnovije vesti

NOVA ŠARGAREPA IZ BRISELA ZA TIRANU I SKOPLJE Fon der Lajen:Albanija i Severna Makedonija treba da počnu pregovore sa EU
Foto: EPA

Predsednica EK

NOVA ŠARGAREPA IZ BRISELA ZA TIRANU I SKOPLJE Fon der Lajen:Albanija i Severna Makedonija treba da počnu pregovore sa EU

Severna Makedonija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da su Severna Makedonija i Albanija zaslužile da započnu pregovore o članstvu u EU.

"Ja sam potpuno uverena da je u našem strateškom interesu da inkorporiramo zemlje Zapadnog Balkana u EU. Severna Makedonija i Albanija zaslužuju da počnu pregovore. Mi smo tražili mnogo od ovih zemalja. Sada bi svi u Savetu EU trebalo da budu uvereni u to", rekla je ona novinarima nakon što je Evropski parlament potvrdio novi sastav Evropske komisije, prenela je MIA.

Prema njenim rečima, legitimno je da Savet postavlja pitanja o procesu proširenja, ali nova pravila ne bi trebalo da se odnose na ove dve zemlje.

"Ja pozdravljam činjenicu da su procedure oko proširenja stavljene na sto. Savet ima pravo na to. Međutim, Severna Makedonija i Albanija, od kojih smo tražili da se temeljno reformišu i transformišu, ne zaslužuju promene pravila koja smo im zadali", kazala je predsednica EK.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...