Najnovije vesti

ZAEV PONOVO NASEO NA ŠALU: Telefonom razgovarao sa lažnom Gretom! Vlada se brani da je to bio HIBRIDNI NAPAD
Foto: AP/EPA

uvek na meti šaljivdžija

ZAEV PONOVO NASEO NA ŠALU: Telefonom razgovarao sa lažnom Gretom! Vlada se brani da je to bio HIBRIDNI NAPAD

Severna Makedonija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ponovo je bio meta hibridnog napada, ali ovog puta s njim je telefonski razgovarala lažna Greta Tunberg.

Savetnik makedonskog premijera za odnose sa javnošću Marjan Zabrčanec izjavio je da je lažna eko-aktivistkinja zakazala razgovor i na kraju zaista telefonirala iako im je, dodao je, sve to bilo sumnjivo.

"Pre nekoliko dana otkrili smo hibridni napad na kabinet premijera, pri čemu je bio zloupotrebljen identitet mlade ekološke aktivistkinje Grete Tunberg", rekao je Zabrčanec.

On je kazao da su manipulatori upotrebili brendirane imejl adrese i telefonske brojeve i da su preko zvaničnog makedonskog predstavništva uspeli da zakažu i realizuju telefonski razgovor.

foto: EPA / Georgi Licovski

Određeni delovi razgovora bili su sumnjivi premijeru i njegovim savetnicima, pa je odlučeno da se razgovor privede kraju kako bi se razotkrio sumnjivi poziv.

"Odmah nakon završetka telefonskog razgovora uradili smo sve provere verifikacije identiteta sagovornika i danas sa sigurnošću možemo da kažemo da je otkriven hibridni napad na kabinet premijera. Posle toga stupili smo u kontakt sa porodicom Grete Tundberg i obavestili ih o svim detaljima, da ćemo objaviti sve to, a oni su odgovorili da su uznemireni zbog takvih vesti, te da će prijaviti zloupotrebu nadležnim organima. Takođe rekli su da su zahvalni što ih je makedonska vlada informisala o svemu", objasnio je Zabrčanec.

Kako kaže, ovaj napad bio je mnogo sofisticiraniji od slučaja sa ruskim komičarima, ali da je pažljiva komunikacija omogućila da bude razotkriven.

Zaev je takođe pre nekoliko meseci bio meta napada ruskih komičara koji su se lažno predstavili u ime bivšeg ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, a razgovarali su u više navrata sa makedonskim premijerom prošle i ove godine.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP/EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...