Najnovije vesti

ZAEV PORUČIO BUGARIMA: Mi Makedonci govorimo makedonski jezik, očekujem od prijateljske Bugarske da to prevaziđe
Foto: EPA / Georgi Licovski

reakcija

ZAEV PORUČIO BUGARIMA: Mi Makedonci govorimo makedonski jezik, očekujem od prijateljske Bugarske da to prevaziđe

Severna Makedonija

Zvaničnici Severne Makedonije su danas odbacili stav Bugarske akademije nauka da makedonski jezik "ne postoji".

Bugarska akademija smatra da je mekedonski "oblik bugarskog jezika", dok je po bugarskom Instututu za istorijska istraživanja, makedonski jezik zapravo bugarski, ali "pisan srpskom pisaćom mašinom".

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je novinarima rekao da Bugarska "nije načisto" s priznavanjem makedonskog jezika i da očekuje da Sofija prevaziđe taj problem.

"Mi smo Makedoci koji govorimo makedonski jezik, bar većina. Očekujem od prijateljske Bugarske da to prevaziđe, da to reši u delokrugu rešavanja problematike koja je sastavni deo Sporazuma o prijateljstvu i dobrosusedstvu", rekao je on.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov je ;na Fejsbuku danas napisao da makedonski jezik ima svoj istorijski razvoj i da ga je priznala međunarodna zajednica lingvista, da je kodifikovan 1945. godine i da je u UN od 1970-ih godina.

Dimitrov je ukazao da je međusobno prihvatanje preduslov zbližavanja i prijateljstva među državama i narodima, za šta "treba mudrosti i delikatnosti, veličine u razumevanju i poštovanju briga i dostojanstva. Lako je rušiti, teško je graditi", napisao je Dimitrov.

(Kurir.rs/Beta/Foto: EPA/Georgi Licovski) 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...