SEKSUALNI RADNICI TRAŽE VEĆA PRAVA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: U Skoplju održan 12. marš CRVENIH KIŠOBRANA! (VIDEO)
Foto: Screenshot

otvoreno

SEKSUALNI RADNICI TRAŽE VEĆA PRAVA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: U Skoplju održan 12. marš CRVENIH KIŠOBRANA! (VIDEO)

Severna Makedonija -

Seksualni radnici tradicionalno 12. put u Skoplju su marširali za veća prava, jednak tretman pred zakonima i poštovanje njihovog prava na slobodan izbor, prenosi portal Plusinfo.

Marš "crvenih kišobrana" počeo je na platou ispred spomen - kuće Majke Tereze u ulici Makedonije i preko glavnog trga i kamenog mosta završen je ispred zgrade Ibni Pajko, a učesnici marša traže izmenu zakonskih regulative koje kriminalizuju seksualne radnike.

Nakon 12 godina diskriminacije nasilje nad seksualnim radnicima i dalje postoji, a kako su poručili učesnici marša institucije u toj zemlji i stručna javnost nastavljaju da budu gluve i slepe na njihove zahteve.

"Zašto treba da radimo u strahu i da budemo maltretirani i ignorisani od društva. Zašto nas tražite, a ne poznajete nas. Mi smo izabrali seksualni rad kao najbolju opciju zarade za život i niko ne treba da nam oduzima pravo na slobodan život", poručila je jedna od učesnica na maršu crvenih kišobrana.

Oni takođe navode da je 2018. u Severnoj Makedoniji bilo dokumentovano 100 slučajeva nasilja nad seksualnim radnicima, dok je u 2019. godini taj broj manji, ali to nije posledica pozitivnih promena.

Ovaj mars organizuje organizacja građanske inicijative za zaštitu, promociju i unapređivanje prava seksualni radnika STAR-STAR, a u okviru kampanje obeležavanje 17. decembra - Međunarodnog dana za STOP nasilju nad seksualnim radnicima.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track