MAKEDONIJA SPREMNA ZA NOVI MIGRANTSKI TALAS: Povećan broj vojnika i policajaca na granicama
Migranti u Turskoj, Foto: Anadolija/Gökhan Balcı

očekuje se veći priliv ljudi iz turske

MAKEDONIJA SPREMNA ZA NOVI MIGRANTSKI TALAS: Povećan broj vojnika i policajaca na granicama

Severna Makedonija -

Severna Makedonija ima uspostavljen sistem za suočavanje sa eventualnim talasom migranata i sve nadležne institucije aktiviraju svoje operativne planove, konstatovao je Komitet za koordinaciju i upravljanje krizama te zemlje.

Iz makedonske vlade rekli su da pažljivo prate situaciju i da su u stalnoj komunikaciji sa partnerima zemalja iz NATO i EU.

"Republika Severna Makedonija uspostavila je sistem još od prethodne izbegličke krize i spreman je i funkcionalan da odgovori na izazove sa kojima bismo se suočili kao tranzitna zemlja", navodi se u saopštenju makedonske vlade.

Takođe, navodi se da je i u 2019. nastavljeno krizno stanje na južnoj granici, te u skladu sa tom odlukom sve institucije koje imaju obaveze u uslovima povećanog pritiska na makedonskim granicama pojačavaju svoje prisustvo i angažman.

Iz vlade naglašavaju da je povečan broj pripadnika makedonske policije i vojske raspoređenih na južnoj granici, kao i da su potvrđeni operativni planovi za dodatni angažman u slučaju daljeg rasta broja migranata.

Premijer Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da za sada ne postoje očekivanja da može da se dođe do povečanog broja migranata, ali, kako je rekao, ako dođe do otvaranje rute, migranti mogu samo da tranzitiraju sa privremenom boravkom od 72 sata.

Hiljade migranata nalazi se na tursko-grčkoj granici nakon što su turske vlasti najavili da će otvoriti granici i dopustiti migrantima da uđu u Evropu. Nakon grčkog zahteva za dodatnu pomoć, FRONTEKS je rasporedio dodatne snage na toj granici.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track