TOTALNA ZABRANA KRETANJA U MAKEDONIJI ZA USKRS I RAMAZAN: Vernici će praznike morati da obeleže kod kuće
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

borba sa koronom

TOTALNA ZABRANA KRETANJA U MAKEDONIJI ZA USKRS I RAMAZAN: Vernici će praznike morati da obeleže kod kuće

Severna Makedonija -

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče rekao je da će tokom predstojećih verskih praznika u toj zemlji važiti potpuna zabrana kretanja.

"Smatram da je tokom praznika, tokom verskih skupova, veoma teško da se iskontroliše situacija ukoliko je kretanje dozvoljeno, tako da, zbog toga, tokom verskih praznika će biti primenjene iste mere koje važe i tokom vikenda", rekao je Filipče.

Paralelno sa merama za ograničeno kretanje u Severnoj Makedoniji zbog virusa Covid-19, Filipče je rekao da radi i ekonomski tim koji priprema sve kapacitete za normalizovanje načina života kada se bude došlo do tog trenutka.

Prethodno je i premijer Severne Makedonije u tehničkom statusu Oliver Spasovski rekao da će ove godine vernici obeležiti Uskrs u svojim kućama, a da će isto važiti i za Ramazan.

"To nas neće učiniti manjim vernicima, već to će uticati da ojačamo naš duh zato što smo svesni da time spašavamo život", poručio je Spasovski i rekao da se čestitke zbog praznika upučuju telefonski ili putem interneta.

Sa druge strane, poglavar Islamske verske zajednice u toj zemlji reis Sulejman Redžepi uputio je pretnje makedonskom zameniku premijera Bujaru Osmaniju i vlastima da će povući poziv za zaštitu od pandemije ako IVZ ne dobije vladinu pomoć.

foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

"Poslaćemo ponovo zahtev, ako nam ne odgovore, znamo kako da ih podsetimo. Ne daj bože da povučemo naš poziv za zaštitu od pandemje", poručio je Redžepi u televizijskom gostovanju.

Tim povodom je reagovao ministar zdravlja Filipče poručivši da je "sada vreme svi da budu strpljivi, da izdrže, te da zna da je teško, ali da mora da se investira u lično i kolektivno zdravlje".

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track