SEVERNA MAKEDONIJA UKINULA VANREDNO STANJE: Otvoren put za izbore
Foto: Beta/Miloš Miškov

očekivano

SEVERNA MAKEDONIJA UKINULA VANREDNO STANJE: Otvoren put za izbore

Severna Makedonija -

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da neće produžiti vanredno stanje uvedeno radi suzbijanja širenja epidemije korona virusa i pozvao lidere stranaka na sastanak o održavanju parlamentarnih izbora.

"Mislim da ne postoji potreba za novim vanrednim stanjem", rekao je Pendarovski u televizijskom obraćanju građanima, prenosi Rojters.

Tridesetodnevno vanredno stanje uvedeno je u martu a zatim je dva puta produženo za po 15 dana zbog povećanja broja obolelih.

Vanredne mere uključivale su zatvaranje granice, zabranu javnog okupljanja i odlaganje parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april.

Novi datum održavanja izbora nije određen ali je Pendarovski rekao da su izbori neophodni i u doba korona virusa koji neće skoro nestati kako bi se dobio "funkcionalan parlament i legitimna vlada".

On je pozvao lidere dve najveće stranke - SDSM Zorana Zaeva i VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog da se sastanku danas kako bi se pronašlo rešenje tako što će državne interese staviti iznad ličnih i partijskih, prenosi MIA.

"U protivnom, samo ćemo otvoriti vrata za još veću unutrašnsju krizu i ne samo da ćemo dovesti u pitanje našu evropsku perspektivu, već što je još važnije, potkopaćemo naše napore da se izborimo sa pandemijom koja zahteva jasan konsenzus države i stabilne institucije", rekao je Pendarovski.

U Severnoj Makedonij je potvrđeno 3.364 slučajeva korona virusa, a preminule su 164 osobe.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track