U SEVERNOJ MAKEDONIJI PONOVO UVEDENO VANREDNO STANJE: Trajaće samo osam dana da bi izbori bili 15. jula
Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

U SEVERNOJ MAKEDONIJI PONOVO UVEDENO VANREDNO STANJE: Trajaće samo osam dana da bi izbori bili 15. jula

Severna Makedonija -

SKOPLJE - Predsednik Severne Makedonije, Stevo Pendarovski, proglasio je večeras vanredno stanje u trajanju od osam dana kako bi se omogućilo da vanredni parlamnetarni izbori budu 15. jula.

U saopštenju se navodi daje Pendarovski odluku da proglasi vanredno stanje kooje će tgrajati do 22. juna, doneo na predlog Vlade, da bi se omogućilo neometano pripremanje vanrednih parlamnetarnih izbora koji su političke stranke dogovorile za 15. jul, i to uz sprovoodjenje mera zaštite zdravlja tokom izbornog procesa u uslovima pandemije.

"Vanredno stanje u trajanju od osam dana će omogućiti da se neometano odvija izborni proces, da predsednik parmenta donese rešenje o izborima 15. jula i da Državna izborna komisija napravi izmenjeni rokovnik", napomenuo je predsednik.

Pendarovski je istakao da očekuje da prevremeni parlamnetarni izbori "budu fer, slobodni i demokratski, imajući u vidu evropsku perpektivu zemlje".

Po uredbi Vlade od 22. marta kojom su zbog pandemije odloženi izbori prvobitno zakazani za 12. april, izborni proces se nastavlja odmah po ukidanju vanrednog stanja i traje preostala 22 dana, što znači da bi bez novog varednog stanja, trebalo da budu 5. jula.

Severna Makedonije od početka januara ima tehničku vladu za sprovodjenje izbora, a od raspisivanja izbora 12. marta ne funcioniše parlament jer se raspustio zbog tada planiranih izbora.

Vanredno stanje koje je u Severnoj Makedoniji bilo uvedeno 18. marta zbog epidemije korona virusa, prestalo je u nedelju, 14. juna, posle 88 dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track