VENKO FILIPČE O PANDEMIJI: Epidemija u Severnoj Makedoniji dostigla pik prošle nedelje, broj novih slučajeva blago opada
Foto: EPA / Georgi Licovski

ministar zdravlja severne makedoniji

VENKO FILIPČE O PANDEMIJI: Epidemija u Severnoj Makedoniji dostigla pik prošle nedelje, broj novih slučajeva blago opada

Severna Makedonija -

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče izjavio je danas da je u njegovoj zemlji epidemija kovida 19 prošle sedmice dostigla "pik" i da od tada broj novih slučajeva "postepeno i blago opada".

"Najveći procent zaraženih medju testiranima je bio 41,2 odsto i registrvan 18. novembra kada je bio i najveći broj novih slučajeva – 1.407. Posle toga broj novih slučajeva postepeno i blago opada. Praktično smo na nivou jednog platoa posle perioda od dve do četiri nedelje naglog porasta broja novodijagnostikovanih pacijenata", rekao je on na konferenciji za novinare.

To je, kako je istakao, dokaz da je R0 faktor prenošenja zaraze značajno smanjen poslednjih sedmica.

"Taj faktor je prema našim proračunim sada praktično jedinica", rekao je Filipče i naveo da zdravstvene vlasti Severne Makedonije poslednje tri sedmice "u kontinuitetu evidentiraju prilično jednak broj novih slučajeva: 7.482, 7.367 i 7.393".

Prema njegovim rečima, pritisak na bolnice je i dalje veliki, ali se broj slobodnih kreveta više ne smanjuje u velikom broju kao što je to bilo prethodne tri sedmice.

"To znači da je nešto smanjen broj pacijenat akojima je potrbna hospitalizacija", rekao je on i istakao da ima slobodnih kreveta u svim bolnicama.

Ministar zdravlja Severne Makedonije je rekao da je "nažalost broj smrtnih slučajeva od početka meseca u porastu", ali je dodao da se to dešava i na globalnom nivou, navodeći da po sedmicama broj premilunih iznosi 111, 149, 182 i 206.

"Ono što ohrabruje je rast broja izlečenih. Prošle sedmice je povećan za 45 odsto, a taj trend nastavlja i ove sedmice", rekao je Filipče.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track