ZAEV ZA LEGALIZACIJU MARIHUANE: Ovo nije političko nego nacionalno pitanje, biće izmena u Krivičnom zakoniku
Foto: EPA / NAKE BATEV

promene

ZAEV ZA LEGALIZACIJU MARIHUANE: Ovo nije političko nego nacionalno pitanje, biće izmena u Krivičnom zakoniku

Severna Makedonija -

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da pitanje legalizacija marihuane nije političko već nacionalno pitanje, te da će u pravcu dekriminalizacije, u prvoj polovini 2021. godine biti promenjene odredbe u Krivičnom zakoniku.

"U pravcu dekriminalizacije potrebno je da se promene delovi Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na opojne droge. To ćemo uraditi u prvom delu 2021. i generalno su reakcije pozitivne po ovom pitanju", kaže Zaev u emisiji Ekonomski magazin za Alsat M.

Kako je naveo, medicinski kanabis ima ogromni potencijal u ekonomskom razvoju.

"Ovde nema politike, ovo je nešto nacionalno. Treba da podržimo zakon", ističe Zaev.

On takođe naglašava da makedonski MUP ostaje posvećen u borbi protiv švercovanja i trgovine drogom i narkotičnim supstancama.

Kako je naglasio, u zemljama u kojima je marihuana legalizovana oseća se ekonomski potencijal za razvoj kod svih uslužnih delatnost, a mnogi korisnici heroina i kokaina istovremeno odustaju od koriščenja teških droga.

"Konačni cilj je dostizanje ekonomskog rasta i razvoja. Otvaraju se nova radna mesta, unose se devize u državu, pomaže se puno u borbi protiv koriščenja teških narkotika", naglasio je makedonski premijer.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track