ZAEV HVALI AKCIJU ORGANA BEZBEDNOSTI: Od nas ni bivši šef DB nije uspeo da pobegne!
Foto: EPA / NAKE BATEV

efikasno

ZAEV HVALI AKCIJU ORGANA BEZBEDNOSTI: Od nas ni bivši šef DB nije uspeo da pobegne!

Severna Makedonija -

Premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, izjavio je večeras da zbog koordinirane akcije države ni bivši šef Državne bezbednosti Sašo Mijalkov koji je bio skoro dva dana u bekstvu, nije imao izbora sem da se prijavi vlastima i preuzme rešenje za pritvoru.

Zaev je na konferenciji za novinare rekao da je potragu za Mijalkovim lično on koordinirao.Istakao je da su vlasti iz slučaja bekstva bivšeg premijera Nikole Gruevskog u inostranstvo naučile šta treba da rade i uspele da za 45 sati nađu ;odbeglog Mijalkova - rođaka Gruevskog i bivšeg direktora Uprave za bezbednost i kontraobsveštajne poslove (UBK).

Zaev je tvrdnju Mijalkova da je bio bolestan i u izolaciji nazvao "pričom za malu decu" i ukazao da to što je bežao treba da bude otežavajuća okolnost u postupcima koji se vode protiv njega.

"Sašo Mijalkov je pobegao, pa se predao sam. Nađen je tako što su institucije u istrazi pritisle njegove najbliže zbog pomaganja bekstva. Tužilaštvo je otvorilo istragu za to krivično delo", rekao je on.

Po rečima Zaeva, svi granični prelazi su bili zatvoreni, hotel Mijalkova u skoplju, "Meriot", bio je ;ograđen žutim trakama, kao i druge zgrade u koje se pretpostavljalo da može da dođe.

"Porodica je rizikovala sve, imovinu su rizikovali i zato se on sam prijavio. Ali, ne treba zaboraviti da je Mijalkov prvo bio pobegao. Tražim da se istraže svi propusti zbog kojih se desilo to bekstvo", rekao je Zaev.

Sud u Skoplju je u nedelju uveče odredio kućni pritvor Saši Mijalkovu kome u petak treba da bude izrečena presuda na suđenju za masovno prisluškivanje u vreme dok je bio direktor UBK od 2006. do 2015, i odredio mu kućni pritvor pošto je Tužilaštvo za organizovani kriminal dobilo informacije da bi mogao da pobegne.

Kada policija nije uspela da ga nađe, Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije je juče raspisalo nacionalnu i međunarodnu poternicu za Mijalkovom.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track