Najnovije vesti

ALBANCI KOJI SU UČESTVOVALI NA PROTESTU U SKOPLJU DOBILI PO GODINU ZATVORA: Podržali ubice iz slučaja Monstrum, pa pravili haos
Foto: EPA/NAKE BATEV

priznali krivicu

ALBANCI KOJI SU UČESTVOVALI NA PROTESTU U SKOPLJU DOBILI PO GODINU ZATVORA: Podržali ubice iz slučaja Monstrum, pa pravili haos

Severna Makedonija

Krivični sud u Skoplju osudio je danas na po godinu zatvora trojicu učesnika nasilnih protesta održanih u znak podrške osuđenima za petostruko ubistvo u procesu nazvanom "Monstrum".

Na prvom ročištu optuženi Šaban Veseli, Behar Daliti i Besar Kalisi su priznali krivicu i dobili po jednu godinu zatvora, dok će se dvojici koji su se izjasnili kao nevini, Artonu Sadikiju i Fabiju Idriziju, suđenje produžiti 31. marta.

Za još dvojicu učesnika nasilnih protesta, održanih 26. februara, postupak će biti izdvojen - kod jednog zbog lošeg zdravstvenog stanja, a kod drugog jer je nedostupan organima gonjenja.

Na nasilnim protestima u znak podrške osuđenima za petostruko ubistvo u procesu nazvanom "Monstrum" povređen je jedan novinar, kao i 11 policajaca.

Skopsko tužilaštvo je 5. marta podiglo optužnice protiv sedam učesnika tih protesta tereteći ih da su "bili deo gomile koja je zajedničkim delovanjem počinila nasilje nad policajcima i drugim osobama".

Do nasilja na protestu podrške osuđenima u slučaju "Monstrum" došlo je kada su jake policijske snage sa oklopnim vozilima sprečile demonstrante da priđu sudskom kompleksu, odakle su nameravali da produže i do zgrade parlamenta i vlade u centru Skoplja.

Deo demonstranata je nosio albanske zastave i uzvikivao "Velika Albanija", a pojedini, među kojima su neki imali i fantomke na glavama, bacali su kamenje, behaton ploče i druge tvrde predmete na policajce koji su u suzbijanju protesta upotrebili "šok-bombe".

Protesti su organizovani nakon što je u utorak, 23. februara, skopski krivični sud u ponovljenom procesu "Monstrum" osudio na doživotni zatvor trojicu muškaraca optuženih za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja, a dvojicu na višegodišnje zatvorske kazne.

Na doživotni zatvor za terorizam prvostepeno su osuđeni Alil Demiri i Afrim Ismailović, koji su poslednjih devet godina u bekstvu na Kosovu, kao i Agim Ismailović, dok je Haki Aziri osudjen za pomaganje na devet godina, a Fejzi Aziri na 15 godina.

Sudija Ognjen Stavrev je izričući presudu ocenio da je ubistvo četiri makedonska mladića od 18 do 21 godine i 45-godišnjeg muškarca koji je bio u ribolovu tog 12. aprila 2012. godine ne predstavlja "obični krivično-pravni događaj, već monstruozno sadističko ubistvo i likvidaciju dece koja su tek postala punoletna i jednog mladog čoveka".

Kurir.rs/Beta

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...