VOJSKA SEVERNE MAKEDONIJE SE POVUKLA IZ AVGANISTANA: Posle 20 godina završena misija ODLUČNA PODRŠKA
Foto: Министерство за одбрана / Defence MKD

Učestvovalo 3.500 vojnika

VOJSKA SEVERNE MAKEDONIJE SE POVUKLA IZ AVGANISTANA: Posle 20 godina završena misija ODLUČNA PODRŠKA

Severna Makedonija -

U Skoplju je danas priređena svečanost povodom završetka učestvovanja Armije Severne Makedonije u mirovnoj misiji NATO u Avganistanu 2002/2021.

Severna Makdonije je vojnike iz Avganistana povukla u skladu sa odlukom svih zemlja članica NATO za završetak misije "Odlučna podrška".

"Završila se poslednja rotacija priadnika ARSM u Avganistanu. Naši mirovnjaci su se vratili kući, a time je završeno skoro dve decenije dugo učešće Armije u misiji NATO – ISAF i 'Odlučna podrška' u Avganistanu", rekla je ministarka odbrane Radmila Šekerinska u ;kasarni "Ilinden" na smotri vojnika kojiu su učestovali u toj misiji.

Od 2002. do 2015. oko 3.000 pripadnika Armije Severne Makedonije bilo je u snagama ISAF u Avganistanu na raznim pozicijama i zadacima, a od 2015. 500 vojnika u misiji "Odlučna podrška", u Komandi za obuku, savetovanje i asistenciju u Kabulu.

Po saopštenju Ministarstva odbrane (mod.gov.mk) ;makedonski vojnici, podoficiri i oficiru su u ISAF radili kao štabni oficiri, pripadnici jedinica za obezbedjeenje Glavne komande, instruktori u Timu za mentorisanje, a bili su i deo medicinskih i hirurških timova.

U ISAF su doprinos dale i makedonske specijanje jedince koje su radile zajedno sa pripadnicima Nacionalne garde Vermonta (SAD), u združenim timovima.

Na svečanosti je vojnicima koji su bili u misiju u Avganistanu zahvalio i predsednik Severne Makedonije i vrhovni komandant Oružanih snaga, Stevo Pendarovski.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track