MAKEDONCI POVUKLI CRVENU LINIJU: O ovim temama nema više rasprave sa Bugarima
Foto: Profimedia

članstvo u eu

MAKEDONCI POVUKLI CRVENU LINIJU: O ovim temama nema više rasprave sa Bugarima

Severna Makedonija -

Skupština Severne Makedonije usvojila je Rezoluciju o utvrđivanju državnih pozicija u kontekstu blokada njenih evropskih integracija, koju je podnela poslanička grupa VMRO-DPMNE.

Rezolucija je u skupštini usvojena sa 95 glasova "za", a jedan poslanik je bio uzdržan, prenosi agencija MIA.

Potpredsednik VMRO-DPMNE Aleksandar Nikoloski izjavio je da Severna Makedonija najzad ima državni dokument koji opređeljuje granice za pregovore o dobrosusedstvu sa Bugarskom i sprečava pregovarački tim premijera Zorana Zaeva da pregovara o makedonskom jeziku i identitetu.

U Sobranju je na predlog VMRO-DPMNE usvojena deklaracija o makedonskoj 'crvenoj liniji' u odnosu na Bugarsku objavio je Nikoloski na Fejsbuku.

Makedonski jezik je samosvojan i različit od drugih. Makedonski narod ima kulturu i istoriju kojom može da se ponosi i nećemo dozvoliti nikome da to osporava, poručio je on.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev je izjavio juče da će se razgovori sa Bugarskom o pronalažnju rešenja za otvorena pitanja i prevazilaženju veta EU nastaviti čim se vlada formira u Sofiji nakon vanrednih izbora u zemlji održanih ranije ovog meseca.

Odgovarajući na pitanje novinara na Regionalnom ekonomskom forumu u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", Zaev je istakao da je i Bugarska dobrodošla da se pridruži ovoj inicijativi, iako je članica EU.

"Zaista želim da Bugarska formira vladu. Ovo je dobro i za Bugarsku i za bugarski narod, i naravno za region. Takođe je dobro za Severnu Makedoniju. Čim se formira vlada, nastavićemo da razgovaramo dok ne nađemo rešenje", izjavio je Zaev, i dodao da očekuje da će se stvari promeniti nakon izbora u Bugarskoj.

Bugarska je u više navrata blokirala pristupne pregovore Makedonije, zahtevajući da se Skoplje odrekne teritorijalnih, manjinskih i istorijskih pretenzija na Bugarsku, promeni natpise na spomenicima koji podstiču mržnju prema Bugarskoj u Severnoj Makedoniji i aktivira procese rehabilitacije žrtava jugoslovenskog komunizma.

Sve je počelo kada je makedonski premijer u intervjuu za bugarsku agenciju izneo tvrdnje da Severna Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, od koje su proizašli i makedonski narod i bugarski narod, kao i makedonski jezik i bugarski jezik.

Iz Sofije je odgovoreno da nije reč o zajedničkoj, već o bugarskoj istoriji do 1944. godine.

U Drugom svetskom ratu Bugarska je, kao saveznica nacističke Nemačke, okupirala Makedoniju i jugoistočnu Srbije, da bi u jesen 1944. posle kapitulacije pred sovjetskim snagama, pristupila antifašističkoj koaliciji.

Mnogi u Bugarskoj smatraju da je posle rata, veštački stvoreni i makedonska nacija i makedonski jezik.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track