VLADA SEVERNE MAKEDONIJE: Spremni smo da prihvatimo 650 građana Avganistana!
Foto: Printscreen/Twitter

Stiže i 15 novinara

VLADA SEVERNE MAKEDONIJE: Spremni smo da prihvatimo 650 građana Avganistana!

Severna Makedonija -

lada Severne Makedonije saopštila je danas da je do ovog trenutka preuzela obavezu da prihvati oko 650 građana Avganistana, koji tu zemlju napuštaju nakon što su vlast osvojili talibani.To je saopšteno posle sastanka premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva sa svim institucijama uključenim u medjunarodnu humanitarnu misiju spasavanja avganistanskog civilnog stanovništva.

Zaev je rekao da su poslednji prihvaćeni zahtevi Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Samostalnog sindikata novinara i medijskih radnika Severne Makedonije za prihvatanje 15 novinara i medijskih radnika iz Avganistana i članova njihovih porodica.

"Time će ukupan broj medijskih radnika i njihovih porodica zbrinutih u našoj zermlji dostići preko 80", rekao je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Prethodno se u utorak, 17. avgusta, Vlada u Skoplju obavezala da će prihvatiti 450 gradjana Avganistana. Radi se o zaposlenima i ženama i deci radnika humanitarnih misija, aktivista organizacija za ljudska prava, novinarima, prevodiocima, studentima, stipendistima i drugim građanima koji su prethodnih 20 godina radili za Nato.

Vlada u Skoplju će sve građane Avganistana koji dolaze osloboditi plaćanja viza, a troškove za njihov smeštaj u nekom od hotela i motela u Severnoj Makedoniji u potpunosti će pokriti medjunarodne organizacije i SAD, do odlaska u Ameriku ili neku treću zemlju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track