SKOPLJU PONOVO POVEĆANA KVOTA ZA PRIJEM IZBEGLICA IZ AVGANISTANA: Od prvobitnog dogovora za 186, stigli do 780 evakuisanih!
Foto: EPA / Maj. John Rigsbee, Profimedia / Jove Pargovski

dogovor sa sad

SKOPLJU PONOVO POVEĆANA KVOTA ZA PRIJEM IZBEGLICA IZ AVGANISTANA: Od prvobitnog dogovora za 186, stigli do 780 evakuisanih!

Severna Makedonija -

Severna Makedonija će privremeno prihvatiti 780 građana Avganistana, koji svoju zemlju napuštaju pošto su talibani osvojili vlast, saopštila je danas Vlada u Skoplju.

Portparol Vlade Duško Arsovski rekao je da će najveći broj njih biti smešten na periferiiji Skoplja i da će tu ostati do tri meseca.

"Vlada je preuzela obavezu da obezbedi smeštaj za 780 Avganistanaca i da pomogene da lakše prebrode period od 90 dana dok su ovde. Obaveza plaćanja smeštaja u hotelima je na međunarodnim organizacijama", kazao je Arsovski.

To je četvrti put od 16. avgusta da Vlada Severne Makedonije povećava broj Avgnistanaca koje će prihvatiti, na osnovu dogovora sa SAD i međunarodnim organizacijama. Prvobitno je bilo dogovoreno da Skoplje primi 186 Avganistanaca, zatim 450, pa 650.

Avganistan, Kabul, evakuacija
foto: Profimedia / Wakil KOHSAR / AFP

Radi se o zaposlenima u humanitarnim misijama, njihovim ženama i deci, zatim o aktivistima organizacija za zaštitu ljudskih prava, novinarima, prevodiocima, studentima, stipendistima i drugim građanima koji su prethodnih 20 godina radili za snage NATO-a.

Sve Avganistance koji dolaze Vlada u Skoplju će osloboditi plaćanja viza, a troškove za njihov smeštaj u hotelima i motelima u potpunosti će pokriti međunarodne organizacije i SAD, do njihovog odlaska u Ameriku ili neku treću zemlju.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Maj. John Rigsbee, Profimedia / Jove Pargovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track