VLADA SEVERNE MAKEDONIJE: Trodnevna žalost nakon nesreće u kovid bolnici u Tetovu
Foto: Arbnora MEMETI / AFP / Profimedia

vanredna sednica

VLADA SEVERNE MAKEDONIJE: Trodnevna žalost nakon nesreće u kovid bolnici u Tetovu

Severna Makedonija -

Vlada Severne Makedonije je proglasila trodnevnu žalost nakon nesreće u kovid bolnici u Tetovu i prihvatila ponudu savezničkih zemalja da obezbedi strane stručnjake za istraživanje uzroka eksplozije i požara.

Minutom ćutanja u znak poštovanja prema žrtvama požara u modularnom COVID centru u bolnici u Tetovu i u znak saosećanja sa njihovim porodicama, Vlada Republike Severne Makedonije odlučila je na današnjoj vanrednoj sednici da proglasi trodnevnu žalost u celoj zemlji, navodi se na sajtu vlade.

Dani žalosti biće danas, sutra i prekosutra (četvrtak, petak i subota), a tokom dana žalosti zastava Republike Severne Makedonije biće spuštena na pola koplja.

Vlada apeluje na sve društvene aktere da odlože sve javne i privatne proslave, zabave, kulturne, umetničke i sportske događaje, političke i druge vrste promocija zakazanih za ova tri dana.

Ministri unutrašnjih poslova i zdravlja su na ovoj sednici govorili o dosadašnjem toku istrage u vezi sa požarom koji je imao tragične posledice i naglasili da se vodi istraga radi utvrđivanja uzroka nesreće.

S tim u vezi, Vlada je usvojila zaključak sa preporukom da se stručni timovi Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva zdravlja u istražnim postupcima stave na maksimalno raspolaganje organima tužilaštva.

Vlada je zadužila nadležne institucije da utvrde koja je vrsta dodatne pomoći i podrške potrebna porodicama poginulih i povređenih, kako bi se ona pružila u najkraćem mogućem roku.

Vlada zahvaljuje svim zemljama u regionu, Evropi i svetu se saosećaju sa tragičnim događajem i odlučila je da prihvati ponudu nekih saveznika iz NATO -a da u tu zemlju pošalju stručnjake sa najvišim nivoom stručnosti u istragama požara kako bi se pomoglo u utvrđivanju uzroka požara u bolnici u Tetovu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track