PRVA ZVANIČNA POSETA GRČKOJ: Predsednik Severne Makedonije boraviće dva dana u Atini
Foto: EPA / ADEK PIETRUSZKA

susret sa najvišim zvaničnicima

PRVA ZVANIČNA POSETA GRČKOJ: Predsednik Severne Makedonije boraviće dva dana u Atini

Severna Makedonija -

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski od danas boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti Grčkoj, gde će se sresti sa najvišim grčkim zvaničnicima.

To je prva zvanična poseta Atini jednog predsednika Severne Makedonije od osamostaljivanja 1991. godine i kako se ističe u Skoplju "predstavlja prvu, istorijsku posetu koja će biti realizovana na najvišem nivou između dve države".

Kako je najavio Kabinet predsednika Severne Makedonije, Pendarovskog će u Predsedničkoj palati u Atini, uz državne i vojne počasti dočekati predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, nakon ćega će biti održan "tet-a-tet" susret dvoje predsednika i plenarni sastanak delegacija dve države.

Tokom dvodnevne posete Pendarovski će se sresti i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom i sa gradonačelnikom Atine Kostasom Bakojanisom, položiće venac na Spomenik neznanom junaku na platou pred parlamentom Helenske Republike i sastati se sa ambasadorom SAD u Grčkoj Džefrijom Pjatom.

Odnose dve susedne države je više od dve i po decenije opterećivao spor oko imena Makedonija, koji je rešen u junu 2018. godine potpisivanjem Prespanskog dogovra, postignutim uz posredstvo UN.

Tim dogovorom tadašnja Republika Makedonija je pristala da ime promeni u Republika Severna Makedonija, što je formano urađeno u februaru 2019. godine.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track