PRISTUPNI PREGOVORI SKOPLJA NA PUTU KA EU Makedonski vicepremijer prvi gost nove nemačke ministarke za Evropu
Foto: Shutterstock

STRATEŠKI CILJ

PRISTUPNI PREGOVORI SKOPLJA NA PUTU KA EU Makedonski vicepremijer prvi gost nove nemačke ministarke za Evropu

Severna Makedonija -

Vicepremijer Severne Makedonije Nikola Dimitrov danas je bio prvi gost nove nemačke ministarke za Evropu Ane Lirman (Anna Lührmann), koja je navela da je Skoplje ispunilo sve uslove za početak pristupnih pregovora sa EU, saopštile su makedonske vlasti.

Ana Lirman je na sastanku sa Dimitrovom kazala da će njeno delovanje biti odlučno usmereno ka ostvarivanju tog zajedničkog strateškog cilja, saopštio je Sekretarijat za evropska pitanja Severne Makedonije.

Ona se sa Dimitrovom, kako se navodi, sastala drugog dana od stupanja na ministarsku funkciju u novoj nemačkoj vladi "u znak kontinuiteta nemačkih pozicija" prema evropskom putu Severne Makedonije.

Ambasadorka Nemačke u Skoplju Anke Holštajn prethodno je za makedonsku redakciju nemačkog "Dojče velea" rekla da je "čvrsto uverena da je više od simboličnog" to što će Lirman kao prvog stranog gosta primiti Dimitrova.

"Nova nemačka vlada u svom koalicionom dogovoru je jasno istakla da podržava pristupni proces šest država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i smatra da u narednom periodu moraju da budu otvorena prva poglavlja sa Severnom Makedonijom i Albanijom", rekla je Anke Holštajn.

Sastankom sa Anom Lirman Dimitrov je "zaokružio dvodnevnu plodnu radnu posetu Berlinu, u danima ključnih dešavanja za budućnost Nemačke i Evrope", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track