Članovi sekte Lev Tahor posle BiH preko Crne Gore i Albanije otišli u Severnu Makedoniju
Foto: Youtube prtscr / RTRS

Makedonci uzmenireni

Članovi sekte Lev Tahor posle BiH preko Crne Gore i Albanije otišli u Severnu Makedoniju

Severna Makedonija -

Članovi sekte Lev Tahor, koji su u Bosni i Hercegovini živeli tri mjeseca, pred sam odlazak su javnost podigli na noge nakon što su se uplašene komšije javno oglasile. Slična situacija dešava se i u Severnoj Makedoniji, gde je ova grupa sada otišla živeti.

Nakon lutanja kroz niz istočnoevropskih zemalja i deportacije iz mnogih od njih, 37 pripadnika jevrejske sekte Lev Tahor doselilo je u Kumanovo, u Severnoj Makedoniji.

Pripadnici ove grupe su od novembra živjeli u naselju Luka, u Istočnom Sarajevu, odakle su deportovani nakon što im je istekao tromesečni bezvizni režim boravka.

Lokalni mediji u Crnoj Gori su pisali kako su se iz Sarajeva članovi Lev Tahora dalje zaputili u Crnu Goru, ali da se tu nisu dugo zadržali i da su preko Albanije zatim otišli u Severnu Makedoniju.

Makedonski mediji su objavili videosnimke na kojima se vide stanovnici koji pokušavaju razgovarati sa članovima grupe kako bi saznali više o njihovom identitetu. Razne snimke podijelile su i komšije ove grupe u Kumanovu, a riječ je uglavnom o snimcima sa sigurnosnih kamera ili o tajnom snimanju iz kuća.

Na svetu je ukupno otprilike 200 članova ove sekte, a do sada su živjeli u nekoliko zemalja svijeta. Specifični su po načinu upražnjavanja religije, a u Izraelu i Sjedinjenim Američkim Državama ih optužuju za otmicu i maltretiranje djece. Neki ih nazivaju i "jevrejskim talibanima" zbog njihove zatvorenosti i strogih pravila, pogotovo kada je riječ o ženskim osobama.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track