POSTAJE OHRIDSKA! Vaseljenska patrijaršija priznala "makedonsku crkvu"
Foto: Shutterstock

OGLASIO SE Sveti sinod

POSTAJE OHRIDSKA! Vaseljenska patrijaršija priznala "makedonsku crkvu"

Severna Makedonija -

Vaseljenska patrijaršija saopštila je da priznaje takozvanu crkvu Severne Makedonije, saznaje Sputnjik.

Kako je saopštio Sveti sinod Vaseljenske patrijaršije, kojim je predsedavao vaseljenski patrijarh Vartolomej, priznaje se crkvena jerarhija predvođena arhiepiskopom Stefanom za kanonsku i validnu u celom pravoslavnom svetu i uspostavlja se kanonsko i liturgijsko jedinstvo sa njom.

Kako se navodi u saopštenju, Konstantinopolj priznaje naziv ove Crkve kao „Ohridska“ (što znači područje njene jurisdikcije samo u granicama teritorije države Severne Makedonije).

Srpskoj pravoslavnoj crkvi ostavljeno je pravo da reguliše administrativna pitanja između nje i crkve Severne Makedonije u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije, navodi se u saopštenju Vaseljenske patrijaršije.

Kako je saopšteno, „Sinod je detaljno razmotrio crkvenu molbu Skoplja, kao i molbu vlasti Severne Makedonije i na ovaj način iscelio ranu raskola sa pravoslavnom braćom i sestrama“.

Kurir.rs/Sputnjik

Bonus video:

01:04

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije počeo je služenje svete arhijerijske liturgije povodom slave crkve Svetog Marka u Beogradu u ovom hramu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track