BIVŠEM PREMIJERU U EGZILU Nikoli Gruevskom devet godina zatvora zbog rušenja zgrade političkom neistomišljeniku!
Foto: EPA / Georgi Licovski

SEVERNA MAKEDONIJA

BIVŠEM PREMIJERU U EGZILU Nikoli Gruevskom devet godina zatvora zbog rušenja zgrade političkom neistomišljeniku!

Severna Makedonija -

Sud u Skopolju osudio je bivšeg makedonskog premijera Nikolu Gruevskog na devet godina zatvora zbog rušenja poslovno-stambenog objekta političkom neistomišljeniku u vreme kad je bio na vlasti.

Zejedno s Gruevskim u sudskom postupku nazvanom TNT osuđenu su i njegov nekadašnji bliski saradnik i ministar transporta i veze Mile Janakievski - na tri godine zatvora, kao i bivši gradonačelnik skopske opštine Gazi Baba Toni Trajkovski i građevinska inspektorka u toj opštini Elesiveta Najdovska - na po četiri godine.

Po prvostepenoj presudi, osuđeni će morati da bisnismenu Fijatu Canavskom, kome su srušili stambeno-poslovni objekat Kosmos koji je bio pri kraju izgradne, solidarno nadoknade štetu od 683.514.964 denara (preko 11 miliona evra). Tužilaštvo je tu sada osuđenu grupu gonilo za krivično delo delo zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja, a stranke u sudskom postupku imaju pravo žalbe Apelacionom sudu. Sudija Ognen Stavrev naveo je da su od od 1. aprila 2011. do kraja te godine tadašnji premijer Gruevski i ministar saobraćaja Janakieski odlučili da se osvete Fijatu Canovskom zbog odluke da partija koju je tada imao PEI neposredno pred parlamentrne izbore izađe iz vladine koalicije sa VMRO DPMNE i pređe u koaliciju konkuretskog SDSM.

"Gruevski i Janakieski su, koristeći svoju vladajuću moć, podsticali Tonija Trajkovskog da zloupotrebi službeni položaj gradonačelnika Gazi Babe koji je predložila VMRO DPMNE i da nelegalno sruši Kosmos koji je izgradila firma Fijata Canovskog", rekao je sudija Stavrev. Rušenje Kosmosa je počelo 1. avgusta 2011, samo nekoliko nedelja posle nove izborne pobede VMRO-DPMNE, a sudski postupak je rezutat prisluškivanih razgovora koje je obavio nekadašnji lider SDSM Zoran Zaev. Presuda u slučaju TNT je četvrta presuda Gruevskom koji je krajem 2018, da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne za nezakonitu kopovinu službenog blindiranog "mercedesa", pobegao Mađarsku gde je dobio politički azil. Pored tog sudskog postupka nazvanog "Tenk", Gruevski ima pravosnažnu presudu i u slučaju organizovanja nasilja nad političkim protivnicima nazvanom "Nasilje u Centru", gde je osuđen na godinu i šest meseci zatvora. Nedavno je prvostepeno osuđen na sedam godina zatvora u postupku nazvanom "Parcele na Vodnom", u kojem je bio optužen da je prisvolio pare stranke na čijem je čelu bio, i njima kupio građevinsko zemljište u elitnom delu Skoplja.

Protiv bivšeg premijera i nekadašnjeg neupitnog lidera VMRO DPMNE, u Skopllju se vodi još nekoliko postupaka, uključujući izborne neregularnosti u slušaju nazvanom "Titanik" i malverzacije prilikom izgradne autoputeva, a osumnjičen je i da je organizovao nasilje nad poltičkim protivnicima u parlamentu Severne Makedonije 27. aprila 2017.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track