PROTESTI U SKOPLJU: Vreme da makedonski narod digne glas i kaže Ne uništenju Makedonije
Sa prethodnih protesta, Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

JASNO

PROTESTI U SKOPLJU: Vreme da makedonski narod digne glas i kaže Ne uništenju Makedonije

Severna Makedonija -

Nekoliko hiljada ljudi u Skoplju je i večeras, uz podršku makedonske opozicije, pred Sobranjem Severne Makedonije, protestovalo zbog francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Govornici, medju kojima je bio i televizijski voditelj Dimitar Atanasovaki, poručili su da je "vreme da makedonski narod digne glas i kaže 'ne' uništenju Makedonije".

"'Ne' za uništenje Makedonije, 'ne' za zaborav makedonskog naroda, 'ne' da makedonski jezik bude nekakv dijalekt zato što smo posebni, od pamtiveka do danas govorimo makedonskim jezikom i tako će i ostati", istakao je Atanasovski.

On je pozvao je na ujedinjenje Makedonaca u zemlji i dijaspori, kao i svih drugih nacionalnosti u zemlji i da svakog dana u 19.00 u što većem broju dodju na protest u Skoplju, ali i da takve proteste organizuju i u unutrašnjosti.

Protesti pod motom "Ultimatumu ne, hvala", koji su održani deveti dan, protekli su mirno.

Demonstranti su uz pratnju kordona policije krenuli od Vlade Severne Makedonije, u protestnoj koloni prošli su pored Ministarstva pravde i završili ispred makedonskog parlamenta.

Učesnici protesta, medju kojima su bili i aktivisti najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE i Levice, tražili su da se odbaci francuski predlog za ukidanje bugarskog veta za početak pregovora Severne Makedonije, za koji smatraju da vodi bugarizaciji njihove zemlje, kao i ostavke vlade Dimitra Kovačevskog i ministra spoljnih poslova Bujara Osmanija.

Noseći brojne makedonske zastave sa Suncem iz Vergine, simbolom antičkih Makedonaca, uzvikivali su "Nikad severna, samo Makedonija".

Demonstracije protiv francuskog predloga počeli su u subotu 2. jula na inicijativu lidera VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji je prethodni dan pozvao gradjane bez obzira kakvo im je političko opredeljenje na masovne svenarodne proteste.

Zbog muslimanskog praznika Kurban bajrama juče nije održano protestno okupljanje u Skoplju, kao ni u petak kada je nezadovoljstvo izraženo podnevnim jednosatnim blokadama - u Skoplju na bulevaru ispred Vlade Severne Makedonije i na magistralnim putevima Štip-Veles, Strumica-Radoviš i Gradsko-Prilep.

Protivnici predloga, medju kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahteva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

Francuski predlog je do sada prihvatljiv jedino stožernim partijama vladajuće koalicije SDSM Dimitra Kovačevskog i DUI Alija Ahmetija, predsedniku Severne Makedonije Stevu Pendarovskom i opozicionim albanskim parlamentarnim partijama.

Vlada je u četvrtak u Sobranje poslala "pregovarački okvir koji je predstavila Francuska za vreme predsedavanja EU", a ove sedmice bi trebalo da se odluči kada će se naći pred poslanicima.

Početak pregovora EU sa Skopljem, blokira od novembra 2020. bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Severne Makedonije. Godinu ranije evropski put ove dve zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promeni metodologije pregovora.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track